Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Πιθανότητα 60% το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ στα 1,25 τρισ. από 750 δισ

Berenberg: Πιθανότητα 60% το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ στα 1,25 τρισ. από 750 δισ
«Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού εμφανίζονται πιο έντονα στην συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ του Απριλίου 2020», ανέφερε η IHS Markit.
Στο 60% διαμορφώνεται η πιθανότητα η ΕΚΤ στις 4 Ιουνίου 2020 να αυξήσει το ύψος των ομολόγων που αγοράζει μέσω του Προγράμματος Πανδημίας σε 1,25 τρισεκ. από 750 δισεκ. ευρώ αναφέρει η γερμανική τράπεζα Berenberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στις 4 Ιουνίου 2020 εν μέσω φόβων για πτώση του πληθωρισμού και της απότομης οικονομικής συρρίκνωσης που αποτελεί την χειρότερη επίδοση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη ζώνη του ευρώ.
Τον Μάρτιο 2020, η ΕΚΤ παρουσίασε το Πρόγραμμα Πανδημίας αγορών Έκτακτης Ανάγκης (PEPP), με το οποίο μπορεί να αγοράσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ το 2020.
«Βλέπουμε μια πιθανότητα 60% ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον στόχο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στις 4 Ιουνίου, πιθανώς κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Florian Hense, από την Berenberg Economics, αναφέρει το CNBC.
Τα σχόλια της (Προέδρου της ΕΚΤ) Ch. Lagarde υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια βασική πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κάπου μεταξύ των μεσαίων και δυσμενών σεναρίων της - με άλλα λόγια, περίπου -9% το 2020 ενώ βλέπει ανάκαμψη +5% το 2021 και +3% το 2022, με πληθωρισμό στο 0,3% το 2020, 1% το 2021 και 1,5% το 2022 αναφέρει η Pictet Wealth Management.
Ο Lagarde έχει τονίσει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να είναι η μόνη εναλλακτική λύση και μπορεί να επιδοκιμάζει την φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με παράλληλα δημοσιονομικά μέτρα
Ωστόσο, παρά τη δημοσιονομική αυτή απάντηση, η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραμείνει ανενεργή, καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του χαμηλού πληθωρισμού να μετατραπεί σε αποπληθωρισμό και τον κατακερματισμό της ζώνης του ευρώ.
«Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού εμφανίζονται πιο έντονα στην συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Απριλίου», ανέφερε η IHS Markit.
«Υπογραμμίστηκε ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η πιθανότητα του πληθωρισμού να είναι κάτω από το μηδέν είχε αυξηθεί σημαντικά οπότε αυξάνεται και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».
Εκτός από την αύξηση του όγκου αγορών PEPP, η ΕΚΤ έχει άλλες επιλογές.
Θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του κλιμακωτού συστήματος επιτοκίων και θα μπορούσε να αποσαφηνίσει την πολιτική επανεπένδυσης των ομολόγων που σχετίζονται με το πρόγραμμα PEPP.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης