Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η πρωτοφανής ρευστότητα, ανεβάζει τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού

Τουρκία: Η πρωτοφανής ρευστότητα, ανεβάζει τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού
H προσφορά χρήματος, όπως μετράται από τον δείκτη Μ1 αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 80%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ανεβάζοντας τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού
Τα χρήματα που διοχετεύει στην οικονομία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι μια κίνηση που ρισκάρει να αποδυναμώσει το νόμισμα και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Οι κρατικές τράπεζες τροφοδοτούν την οικονομία με πιστώσεις την ίδια ώρα που η Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει ρευστότητα συγκεντρώνοντας κρατικά ομόλογα.
H προσφορά χρήματος, όπως μετράται από τον δείκτη Μ1 -ο οποίος περιλαμβάνει το χρήμα σε κυκλοφορία και τις τραπεζικές καταθέσεις- αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 80%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Με την ετήσια πιστωτική επέκταση να κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό από τουλάχιστον το 2007 και το μέγεθος των ομολόγων που διακρατά η Κεντρική Τράπεζα να διογκώνεται, υπάρχει ανησυχία ότι οι χαλαρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να αφήσουν το νόμισμα της Τουρκίας ασθενέστερο και ανεξέλεγκτο, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.
"Η ραγδαία αύξηση της προσφοράς χρήματος, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και τα ήδη αρνητικά πραγματικά επιτόκια εντείνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους", σχολίασαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Murat Unur και Clemens Grafe σε report προς τους πελάτες.
Μετά από εννέα διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, η λίρα έχει μία από τις χαμηλότερες αποδόσεις στον κόσμο, εάν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό.
Στο μεταξύ, οι προοπτικές των τιμών έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν μερικά σημάδια επιδείνωσης.
Ο δείκτη τιμών καταναλωτή της Τουρκίας απρόσμενα επιταχύνθηκε στο ετήσιο μέγεθος του 11,4% τον Μάιο, δίνοντας τέλος σε δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, καθώς το αυξημένος κόστος των τροφίμων αντιστάθμισε την επίπτωση της ασθενέστερης ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης