Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ - Berenberg, Pictet, IHS Markit: Οδεύει προς ενίσχυση του προγράμματος πανδημίας

Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ - Berenberg, Pictet, IHS Markit: Οδεύει προς ενίσχυση του προγράμματος πανδημίας
Οι οικονομολόγοι της Berenberg δίνουν 60% πιθανότητες για αύξηση του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ κατά 500 εκατ. ευρώ.
Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ενίσχυση του προγράμματος για την πανδημία στην αυριανή (4/6/2020) συνεδρίαση συγκλίνουν οι αναλυτές, εν μέσω ανησυχιών για υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά και για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Βλέπουμε 60% πιθανότητες, η ΕΚΤ να αυξήσει το πρόγραμμα αγορών assets, κατά 500 εκατ. ευρώ.
Οι ζοφερές προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό θα δικαιολογήσουν αυτή την απόφαση» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Berenberg.
«Τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια βασική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κάπου μεταξύ του μέτριου και του δυσμενούς σεναρίου.
Με άλλα λόγια η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα είναι -9% το 20210, 5% το 2021 και 3% το 2022 με τον πληθωρισμό στο 0,3%, 1% και 1,5% αντίστοιχα» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Pictet Wealth Management.
Παράλληλα, η IHS Markit επισημαίνει «οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού εμφανίζονται πιο έντονα στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Υπογραμμίστηκε ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η πιθανότητα για ένα πληθωρισμό κάτω από το μηδέν έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αποπληθωρισμού».
Πάντως, το CNBC σχολιάζει ότι εκτός από την αύξηση του προγράμματος για την πανδημία, η ΕΚΤ έχει κι άλλες επιλογές.
Θα μπορούσε να αλλάξει του όρους του κλιμακωτού συστήματος επιτοκίων σε περισσότερο γενναιόδωρους και θα μπορούσε να αρχίσει να επικοινωνεί την πολιτική επανεπένδυσης που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα για την πανδημία.
Επιπλέον, θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση του συνόλου του assets ώστε να συμμετέχουν για τα ομόλογα κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, κοινώς τα junk ομόλογα.
«Ό,τι και να κάνει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου θα θεωρηθεί ως μια ένδειξη παρά ως ένα πραγματικό οικονομικό κίνητρο.
Αλλά ακόμα κι αυτό παίζει ρόλο.
Ακόμα και σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας» αναφέρεται στην ανάλυση της Berenberg.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης