Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Βελτιώθηκε η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών τον Μάιο 2020 - Στις 32,6 μονάδες ο δείκτης PMI

Γερμανία: Βελτιώθηκε η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών τον Μάιο 2020 - Στις 32,6 μονάδες ο δείκτης PMI
Τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχυηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/6) στοιχεία της Markit, μετά τη συρρίκνωση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 32,6 μονάδες, έναντι 16,2 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, με τα τελικά στοιχεία να αποτελούν επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit, στις 31,4 μονάδες.
Οι υποδείκτες παραγωγής, νέων παραγγελιών και απασχόλησης βελτιώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, ο περιορισμός του εργατικού δυναμικού διατήρησε υποτονικές τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με τον σχετικό υποδείκτη να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 32,2 μονάδες, έναντι 17,4 μονάδων τον Απρίλιο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 31,4 μονάδες.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία, καθώς και ότι υπάρχει μία πραγματική πιθανότητα για διψήφια συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, διευκρινίζοντας ότι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία του ιδιωτικού τομέα, με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που μειώνουν τις τιμές χρέσωσης στα αγαθά και τις υπηρεσίες».
«Το χαμηλότερο κόστος βοήθηκε στη διευκόλυνση των εκπτώσεων μέχρι στιγμής», διευκρίνισε ο κ. Smith, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν περισσότερα άσχημα νέα από την αγορά εργασίας στη Γερμνία, καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας συνέχισαν να αυξάνονται».
Επιπλέον, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit διευκρινίζει ότι «οι περικοπές στις θέσεις εργασίας επικεντρώθηκαν αρχικά στον κλάδο υπηρεσιών στην αρχή του lockdown, αλλά ο ρυθμός πτώσης έχει πλέον μειωθεί ελαφρώς και τον έχει ξεπεράσει ο κλάδος μεταποίησης».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης