Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλινικά… νεκρός ο κορωνοϊός, υποστηρίζει ο προσωπικός γιατρός του Berlusconi - Διχασμός και αμφιβολίες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Κλινικά… νεκρός ο κορωνοϊός, υποστηρίζει ο προσωπικός γιατρός του Berlusconi - Διχασμός και αμφιβολίες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα
Τον τελευταίο καιρό μαίνεται μια διαμάχη μεταξύ υψηλού προφίλ επιστημόνων της υγείας στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τον αν πρέπει να ανησυχούμε για τον κορωνοϊό...
Ο κορωνοϊός κλινικά… δεν υπάρχει πια, υποστηρίζει καταξιωμένος Ιταλός γιατρός, προκαλώντας την έξαλλη αντίδραση συναδέλφων από όλο τον κόσμο.
Τον τελευταίο καιρό μαίνεται μια διαμάχη μεταξύ υψηλού προφίλ επιστημόνων της υγείας στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τον αν υπάρχει ή όχι κορωνοϊός.
Πιο συγκεκριμένα, ο δρ Alberto Zangrillo, επικεφαλής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, αφού δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης πως ο ιός έχει, πλέον, χάσει την ισχύ του.
Ο δρ Zangrillo, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως προσωπικός ιατρός του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, επεσήμανε ότι η επιδημία Covid-19 έχει εξασθενήσει και πως από κλινικής απόψεως έχει σταματήσει να υφίσταται.
«Οι μελέτες που έγιναν τις τελευταίες δέκα ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο, που ήταν άπειρο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, έχει εξαλειφθεί» είπε στην τηλεόραση της Rai την Κυριακή 31 Μαΐου ο Alberto Zangrillo, επικαλούμενος μια μελέτη του Ιταλού συναδέλφου του Massimo Clementi, διευθυντή του εργαστηρίου μικροβιολογίας και ιολογίας στο νοσοκομείο San Raffaele, η οποία πολύ σύντομα πρόκειται να δημοσιευθεί.
Ωστόσο, τα σχόλια του Zangrillo προκάλεσαν την αντίδραση του Franco Locatelli, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας στην Ιταλία.
«Εκφράζω την έκπληξή μου αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά μου για όσα είπε ο Alberto Zangrillo.
Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο, παρά να δείτε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία» επεσήμανε ο Franco Locatelli στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η διαμάχη στους κύκλους των επιστημόνων υγείας έρχεται σε μια περίοδο που τα κράτη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημικής κρίσης, που ξέσπασε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020 και έχει επιφέρει έως τώρα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, δε, η Ιταλία έχει αναφέρει 233.197 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού και 33.475 θανάτους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιός έχει μολύνει περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια άτομα και τουλάχιστον 375.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Στη διαμάχη πήρε μέρος και η ιταλική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του δρ Zangrillo επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία.
«Εφόσον θέλουμε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην κανονικότητα, αυτή την εποχή που χαλαρώνουμε τα περιοριστικά μέτρα οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε σε δήλωσή της στο Reuters, η Ιταλίδα υπουργός Υγείας, Sandra Zampa.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη 2 Ιουνίου πως ο ιός δεν έγινε ξαφνικά λιγότερο θανατηφόρος.
Εξακολουθεί να είναι ένας ιός δολοφόνος, επεσήμανε ο dr Michael Ryan, διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι, ξαφνικά, ο ιός… αποφάσισε τώρα να είναι λιγότερο παθογόνος.
Αυτό δεν συμβαίνει, σε καμία περίπτωση» πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο δρ Zangrillo έχει συμμάχους…
Ο Matteo Bassetti, διευθυντής της κλινικής μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου San Martino στη Γένοβα, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα 2 Ιουνίου ότι ο ιός δεν είναι πλέον ο ίδιος, με βάση την εμπειρία του.
«Μπορεί τώρα να είναι διαφορετικός:
Η δύναμη που είχε πριν από δύο μήνες δεν είναι ίδια με αυτή που έχει σήμερα» υποστήριξε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης