Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η εγκληματική καραντίνα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, όπλισε την έκρηξη οργής και βιαιότητας της κοινωνίας στις ΗΠΑ

Η εγκληματική καραντίνα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, όπλισε την έκρηξη οργής και βιαιότητας της κοινωνίας στις ΗΠΑ
Πως συνδέεται ο κορωνοιός με το χάος από την εξέγερση των πολιτών στις ΗΠΑ; - Η καραντίνα όπλισε την έκρηξη οργής
Ο κορωνοιός και αυτά που τον συνοδεύουν όπως ο φόβος, η καραντίνα, οι κοινωνικές αποστάσεις ήταν πρωτόγνωρα για όλους τους πολίτες του κόσμου.
Ο κορωνοιός όχι ως ιατρικό πρόβλημα αλλά ως μηχανισμός παραγωγής κοινωνικών συμπεριφορών συνδέεται με τις χαοτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε δύο τρία στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν στον συλλογισμό μας.
1)Η κοινωνική απομόνωση ενόχλησε του αμερικανούς, φάνηκε στις δημοσκοπήσεις, φάνηκε στις διαδηλώσεις που έγιναν.
2)Στις ΗΠΑ το φαινόμενο των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων είναι συχνό, εδράζεται σε μια υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ λευκών και μαύρων, ο ρατσισμός δεν έχει εκλείψει από την αμερικανική κοινωνία.
3)Με οικονομικούς όρους καταγράφεται αύξηση των επιδομάτων ανεργίας έχουν φθάσει στα 40 εκατ σε σύνολο εργατικού δυναμικού 160 εκατ.
Η ανεργία είναι γενεσιουργός αιτία κοινωνικών αναταραχών αλλά όχι εδώ στην περίπτωση μας.
Παρά την αύξηση της ανεργίας σε θεαματικά επίπεδα, οι αιτούντες επίδομα ανεργίας ελάμβαναν 1000 δολάρια εβδομαδιαίως.
Οι ΗΠΑ στα επιδόματα ανεργίας είχαν καλύτερη συμπεριφορά από τις αντίστοιχες πολιτικές στην Ευρώπη.
Για να τεθεί απλά, πολλοί επέλεξαν να αιτηθούν επιδόματα ανεργίας γιατί το μηνιαίο άθροισμα από επιδόματα είναι μεγαλύτερο από το μισθό που λαμβάνουν στην εργασία τους.
Ειδικά στις ανειδίκευτες εργασίες.
Άρα έχουμε την κοινωνική απομόνωση που όξυνε την εσωτερική ένταση στον κάθε αμερικανό, την προδιάθεση να διαδηλώσει επικαλούμενος θέματα ρατσισμού αλλά με οικονομικούς όρους η κατάσταση δεν ήταν τόσο αρνητική όσο παρουσιάζεται.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία ενός πολίτη από ένα αστυνομικό με τον τρόπο που έγινε είναι κοινωνικά καταδικαστέος και με όρους δικαιοσύνης απαιτείται παραδειγματική τιμωρία.
Δεν θα παγιδευτούμε σε δευτερεύοντα επιχειρήματα, εάν έπρεπε να αντιδράσει άμεσα η Πολιτεία ή όχι ή ο αμερικανός Πρόεδρος Trump.
Η αποπομπή, η σύλληψη και η καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι το ελάχιστο για τους αστυνομικούς που επέδειξαν παραβατική συμπεριφορά.
Όμως και άλλες φορές στις ΗΠΑ ένας αστυνομικός, κατά τρόπο προσβλητικό για την ευρωπαϊκή κουλτούρα έχει σκοτώσει ένα πολίτη, υπήρξαν διαδηλώσεις αλλά δεν ξέσπασε θύελλα.
Το κοινωνικό χάος που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ σχετίζεται με τον κορωνοιό ή κατά το ορθότερο με τις πολιτικές καραντίνας, την κοινωνική απομόνωση, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Οι αμερικανοί έχουν άλλα ιδεώδη για το τι σημαίνει ελευθερία, που είναι επαρκώς συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Ο θάνατος ενός αθώου πολίτη από ένα αστυνομικό ήταν απλά το φυτίλι της έκρηξης… μια έκρηξη οργής που κόχλαζε όλο αυτό το διάστημα με την καραντίνα.
Πολλοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες είχαν αναφέρει ότι οι πολίτες δεν θα αντέξουν για πολλές εβδομάδες στην καραντίνα.
Θα βγουν έξω από αντίδραση, γιατί ο άνθρωπος έχει μάθει να είναι ελεύθερος, είναι η φύση του και η κοινωνική του υπόσταση.
Η καραντίνα των πολιτών ήταν η γενεσιουργός αιτία για το μέγεθος της βιαιότητας της κοινωνικής αντίδρασης στις ΗΠΑ.
Εάν η καραντίνα διατηρείτο για εβδομάδες ακόμη, αντίστοιχα φαινόμενα θα είχαμε και σε άλλες χώρες.
Πάντα θα υπήρχε μια ακραία αφορμή αλλά η υποβόσκουσα οργή θα ερχόταν στην επιφάνεια.
Ο κορωνοιός έχουμε αναλύσει σε άλλο άρθρο στο φιλόξενο bankingnews ότι ήταν μια κοινωνική απάτη… υπήρξε ως ιατρικό φαινόμενο αλλά χρησιμοποιήθηκε για αλλότριους σκοπούς, την επανεκκίνηση των οικονομιών που στηρίζονται σε πήλινα πόδια.   
Η καραντίνα ήταν ανθρώπινη επιλογή, ήταν απόφαση των κυβερνήσεων, ήταν ένα ολέθριο και εγκληματικό λάθος.
Ήταν εάν λάθος που στις ΗΠΑ εξελίχθηκε σε έκρηξη οργής.
Οι αμερικανοί δεν έχουν κάτι με τον Trump μπορεί κάποιοι να μην τον συμπαθούν αλλά ο Trump πουλάει ακόμη στις δημοσκοπήσεις με το να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και Πάλι.
Βέβαια – χωρίς να φανούμε συνομοσιολόγοι – μέρος της κοινωνικής έκρηξης μπορεί να είναι χειραγωγούμενη από ειδικές ομάδες που θέλουν αποσταθεροποίηση.
Ο Soros και ορισμένες δράσεις του θα έβλεπαν θετικά την κοινωνική αποδιοργάνωση, το ίδιο πράττουν και με το μεταναστευτικό.
Όμως πίσω από αυτή την έκρηξη οργής κρύβεται η προσπάθεια εκτόνωσης του θυμού των αμερικανών πολιτών απέναντι στην καραντίνα και στα κοινωνικά δικαιώματα.
Η καραντίνα πέραν από ολέθριο και εγκληματικό λάθος για την οικονομία, θα αποδειχθεί και ολέθριο εγκληματικό λάθος και για την κοινωνία.
Η καραντίνα δεν θα πρέπει στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά ως μέσο άσκησης πολιτικής.
Οι ιατροί δεν ασκούν πολιτική, ξέρουν από πολιτική όσο ξέρει ένας αγράμματος ακαδημαϊκά άνθρωπος για την αστροφυσική.
Η καραντίνα είναι ότι πιο ταπεινωτικό και εκφυλιστικό για την ανθρώπινη υπόσταση ως κοινωνικού όντος, ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.
Η καραντίνα ήταν έγκλημα, παρόμοιο με τα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας ή τα γκουλάγκ της κομμουνιστικής Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Έτσι θα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος την καραντίνα.

Κώστας Ν. Γεωργίου
Κοινωνιολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης