Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του RescEU με 2 δισ. ευρώ

Η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του RescEU με 2 δισ. ευρώ
Η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του RescEU με 2 δισ. ευρώ για δημιουργία αποθεματικών στρατηγικού εξοπλισμού
Την ενίσχυση του RescEU με 2 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, ως μέρους του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει η Κομισιόν, για τη δημιουργία αποθεματικών στρατηγικού εξοπλισμού για την κάλυψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, εκδηλώσεων πυρκαγιάς, χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών περιστατικών ή άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ως εκ τούτου, ο συνολικός προϋπολογισμός για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπερβεί τα 3,1 δισεκ. ευρώ, με στόχο "να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εργαλεία για να αντιδρά ταχύτερα όταν μια σοβαρή διασυνοριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά και επηρεάζει ταυτόχρονα τις χώρες της ΕΕ".
Το RescEU δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό επί προεδρίας Γιούνκερ από τον προηγούμενο αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ΕΕ θα δημιουργήσει ένα αποθεματικό ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, θα είναι σε θέση να προμηθεύεται άμεσα εξοπλισμό και να χρηματοδοτεί πλήρως το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των δυνατοτήτων του σώματος.
Η Κομισιόν πρότεινε επίσης σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ανθρωπιστικού προϋπολογισμού της κατά 5 δισεκ. ευρώ, διαθέτοντας συνολικά 14,8 δισεκ. ευρώ για την καλύτερη ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες παγκοσμίως στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου μακροπρόθεσμου πακέτου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027, η Κομισιόν πρότεινε προϋπολογισμό 118,2 δισεκ. ευρώ για εξωτερική δράση, με επιπλέον 15,5 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των εταίρων της στις προσπάθειες ανάκαμψης μετά την πανδημία του COVID-19.
Άλλο 1 δισεκ. ευρώ προβλέπεται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (EFSD) από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, στρογγυλοποιώντας τα πρόσθεταα κεφάλαια σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από 118,2 δισεκ. ευρώ (σε τιμές 2018, 132,6 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), το κύριο μέσο, το μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας (NDICI), θα λάβει 86 δισεκ. ευρώ (σε τιμές 2018, 96,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων 10,5 δισεκ. ευρώ από το νέο ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης (Next Generation EU).
Ο προϋπολογισμός για την ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί κατά 5 δισεκ. ευρώ χάρη σε αυτό το νέο μέσο σε 14,8 δισεκ. ευρώ (16,5 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές).
Όσον αφορά την προενταξιακή βοήθεια, η Κομισιόν διατηρεί το ποσό των 12,9 δισεκ. ευρώ (14,5 ευρώ δισεκ. σε τρέχουσες τιμές) για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης