Παγκόσμια Τράπεζα: Αναγκαία η αναμόρφωση των φτωχών χωρών – Τεράστιο το πλήγμα του κορωνοϊού παγκοσμίως

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναγκαία η αναμόρφωση των φτωχών χωρών – Τεράστιο το πλήγμα του κορωνοϊού παγκοσμίως
Αναγκαία η αναμόρφωση των φτωχών χωρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της World Βank
Στις "αβυσσαλέες απώλειες" της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού και τον κίνδυνο να αναχαιτισθεί η επικείμενη ανάκαμψη από την έλλειψη πόρων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της World Bank κ. David Malpass.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Τράπεζας (έχει ήδη εκταμιεύσει 160 δισεκ. δολάρια για βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε περίπου 100 κράτη), υπογράμμισε το εύρος της κρίσης θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επανεξετάσουν την ίδια τη δομή της οικονομίας τους.
Για τον ίδιο, η καταστροφική επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5 τρισ. δολάρια σε πλούτο που καταστράφηκε, όπως θεωρείτο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ζημίας.
Το ίδιο ισχύει και για τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους που καταβαραθρώθηκαν στην ακραία φτώχεια και των οποίων ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κρίση εξαπλώνεται.
Και στην ερώτηση τι τον εμποδίζει να κοιμάται, ο κ. Malpass δεν διστάζει να απαντήσει «δεν υπάρχουν αρκετά μέσα!».
"Συνεχίζω να αναζητώ (...) και άλλους για να συμμετάσχουν στα προγράμματα που έχουμε δρομολογήσει", συμπεριλαμβανομένης της άμεσης παροχής ρευστού για να βοηθήσουμε ακόμη πιο γρήγορα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στις φτωχές χώρες, προσθέτει ο ίδιος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις οικονομικές προοπτικές, αλλά μόνο τα στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν μια ιδέα για την κλίμακα της καταστροφής.
"Οι χώρες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό θα αναγκάσει πολλούς να ανησυχούν για τις συνέπειες για τους αναξιοπαθέστερους, τους πιο ευάλωτους μέσα σε αυτές τις οικονομίες: τα παιδιά, όσους φροντίζουν άλλους, όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κι εάν οι πιο προηγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν τη χειρότερη ύφεση, "οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που πραγματικά θα αντιμετωπίσουν την πιο επικίνδυνη συρρίκνωση της οικονομίας τους, καθώς ήταν ήδη κοντά στο όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από την πανδημία", πρόσθεσε.
Τα ήδη πενιχρά κονδύλια που διατίθενται για την εκπαίδευση ή άλλες επενδύσεις στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη ανάγκη που προκαλείται από την πανδημία.
"Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε για το μέλλον χάνονται στην καταπολέμηση της πανδημίας", προειδοποιεί ο κ. Malpass, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον "τεράστιο" αριθμό παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο.
Η απουσία επενδύσεων σημαίνει επίσης ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο χρόνο.
Πέρα από τις άμεσες αντιδράσεις απέναντι στην κρίση, προειδοποιεί τους ιθύνοντες για την ανάγκη να επανεξετάσουν και να αναμορφώσουν τις οικονομίες τους, επειδή πρέπει "να συνειδητοποιήσουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον".
Οι πολιτικοί θα πρέπει να επενδύσουν σε νέους τύπους θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων για να προσαρμοσθούν "στην οικονομία του μέλλοντος αντί να πασχίζουν να ανακεφαλαιοποιήσουν την οικονομία του παρελθόντος", είπε αναφερόμενος στο παράδειγμα της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία κατέρρευσε εντελώς όταν τα σύνορα έκλεισαν και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίσθηκε κατ' οίκον.
Ένας κλάδος που θα πρέπει να προσαρμοσθεί στον νέο τρόπο ζωής στη μετά την πανδημία εποχή.
"Θα πρέπει να καταρτίσουμε τους εργαζομένους σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχει λιγότερος τουρισμός και περισσότερες ανάγκες όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με τρόφιμα", συμβούλευσε.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει επίσης να εγκαταλειφθούν ορισμένες πολιτικές που τόσο η ίδια, όσο και ο αδελφός οργανισμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνιστούσαν από καιρό --όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις για ενεργειακά προϊόντα, εν μέσω μιας απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS