Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Η Ευρώπη διαμεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Κατανοητές και νόμιμες οι διαδηλώσεις

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Η Ευρώπη διαμεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Κατανοητές και νόμιμες οι διαδηλώσεις
Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να γίνει αγεφύρωτη η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) βλέπει την Ευρώπη ως διαμεσολαβητή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας.
«Ειδικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να γίνει αγεφύρωτη η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
Ο κόσμος δεν πρέπει να διασπασθεί σε μια κινεζική και μια αμερικανική σφαίρα συμφερόντων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός του σε σημερινή συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται  στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.
«Επομένως, εναπόκειται στην Ευρώπη να ηγηθεί του αγώνα για την δημιουργία ενός μελλοντικά βιώσιμου πολυμερούς συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης  από την 1η Ιουλίου, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για εμάς.
Γι 'αυτό και η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε με την Κίνα», τόνισε ο Maas, ο οποίος πρόσθεσε : «Θέλουμε να δεσμεύσουμε την Κίνα σε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και δίκαιο παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Κατανοητές και νόμιμες οι διαδηλώσεις
Εν τω μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία, και υπογράμμισε πως οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε στις ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές συγκινητικές κινήσεις, όπως αυτές Αμερικανών αστυνομικών, είναι κατανοητές και περισσότερο από νόμιμες», δήλωσε ο Maas στο Βερολίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmitro Kuleba.
«Θέλω επίσης να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα οδηγήσουν σε νέες βιαιότητες και ακόμη περισσότερο, την ελπίδα ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα κάνουν διαφορετικά τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Ο Maas είπε πως θα είναι σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένα συνεργείο της Deutsche Welle δέχθηκε αστυνομικά πυρά ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Μινεάπολις.
«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους», είπε. «Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson δήλωσε σήμερα πως η βία που παρατηρήθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία είναι πολύ ανησυχητική.
«Η βία την οποία είδαμε είναι σαφώς πολύ ανησυχητική... οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν ειρηνικά», είπε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης