Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Τα μέτρα του Λευκού Οίκου για την οικονομία δεν ανακούφισαν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

Stiglitz: Τα μέτρα του Λευκού Οίκου για την οικονομία δεν ανακούφισαν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις
O νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προωθήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση δεν ανακούφισαν τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους και εταιρείες
Σκληρή κριτική στα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας κατά την κρίση του κορωνοϊού άσκησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο CNBC, τα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κατάφεραν να προσφέρουν ανακούφιση στους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που το χρειάστηκαν περισσότερο.
«Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το ποσό.
Ήταν πως σχεδιάστηκαν τα προγράμματα.
Τα προγράμματα μας απέτυχα και πρέπει να το παραδεχθούμε» δήλωσε ο Stiglitz μιλώντας στο CNBC.
Από τις αρχές Μαρτίου, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέτρα σχεδόν 3 τρισ. δολ. για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Stiglitz δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθών, που χορήγησε δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο.
«Οι επιχειρήσεις με τις καλύτερες σχέσεις με τις τράπεζες, οι καλύτερες καταναλωτές, επωφελήθηκαν, και αυτές δεν ήταν οι μικρότερες επιχειρήσεις, δεν ήταν εκείνοι που το χρειάζονταν περισσότερο» τόνισε ο ίδιος.
Με περισσότερους από 40 εκατ. Αμερικανούς εκτός εργασίας, ο Stiglitz προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη, ακόμα κι αφού ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δημοσιονομικά προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Δανία και η Νέα Ζηλανδία, που έχουν πληρωθεί για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους ήταν πιο αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ανεργίας.
«Απλώς δεν έχουμε σκεφτεί αρκετά για το πως να χορηγήσουμε χρήματα σε επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι θα στηρίξουν τους εργαζόμενους τους» είπε.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για εργαζόμενους χωρίς πτυχίο αυξήθηκε από 4,4% το Μάρτιο σε 17,3% τον Απρίλιο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (5/6/2020) θα δείξουν μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας τον Μάιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης