Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα: Παράνομες και άδικες οι εμπορικές πρακτικές της Ιαπωνίας - Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες

Ν. Κορέα: Παράνομες και άδικες οι εμπορικές πρακτικές της Ιαπωνίας - Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες
Το Υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Ιαπωνία δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βελτιώσουν την κατάσταση
Την πρόθεσή της να συνεχίσει τις καταγγελίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις εμπορικές πρακτικές της Ιαπωνίας, εξέφρασε σήμερα (2/6) η Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση της διαμάχης δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής την επιθυμητή πρόοδο.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Νότιας Κορέας, Na Seung-sik, δήλωσε ότι η Σεούλ θα επανεκκινήσει τις διαδικασίες εναντίον της Ιαπωνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναφορικά με τους ελέγχους στις εξαγωγές υλικού υψηλής τεχνολογίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο διάλογος με το Τόκιο θα συνεχιστεί.
«Η κυβέρνησή μας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο να δούμε βελτίωση της κατάστασης μέσω του κανονικού διαλόγου, ο οποίος είχε αποτελέσει προϋπόθεση για την αναστολή των διαδικασιών επίλυσης του θέματος μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», επεσήμανε ο κ. Na.
Παράλληλα, ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «μέσω της καταγγελίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα αποδείξουμε ότι οι εμπορικές πρακτικές της Ιαπωνίας στις εξαγωγές είναι παράνομες και άδικες, και θα αυξήσουμε τη διεθνή επίγνωση».
Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν το 2018, μετά την απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας να ζητήσει αποζημιώσεις από δύο ιαπωνικές εταιρείες για την καταναγκαστική εργασία στην περίοδο του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, το Τόκιο δήλωσε ότι η σχετική απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της αποζημίωσης έχει διευθετηθεί βάσει της συνθήκης του 1965.
Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από την προνομιακή λίστα των χωρών για το εμπόριο, γεγονός που οδήγησε τη Σεούλ στη σχετική προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά λυπηρή» την απόφαση της Νότιας Κορέας να επανεκκινήσει τις διαδικασίες εναντίον της χώρας στον ΠΟΥ, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέσα στο επόμενο διάστημα τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης