Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UniCredit, Pictet, Goldman, Allianz: Μόνη στη μάχη της ύφεσης της Ευρωζώνης η ΕΚΤ – Μεγάλο το δίλημμα της Lagarde για αύξηση του PEPP

tags :
UniCredit, Pictet, Goldman, Allianz: Μόνη στη μάχη της ύφεσης της Ευρωζώνης η ΕΚΤ – Μεγάλο το δίλημμα της Lagarde για αύξηση του PEPP
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει το επόμενο βήμα της την Πέμπτη, η πρόεδρος της Christine Lagarde αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια νέα ώθηση στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ - το πρόσθετο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε τον Μάρτιο.
Έχοντας ήδη ξοδέψει περισσότερα από 210 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξαντληθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
«Είναι σαφές ότι το PEPP των 750 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι αναμένουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα.
Ο François Villeroy de Galhau, διοικητής της Banque de France, δήλωσε πρόσφατα: «Πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».
Η ίδια η Lagarde είπε: «Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύνθεση του PEPP στο βαθμό που είναι απαραίτητο».
Ορισμένοι επενδυτές, όμως, ανησυχούν ότι η ικανότητα της ΕΚΤ για νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να περιπλεχθεί από την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου κατά του παλαιότερου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η Lagarde επέμεινε ότι το PEPP θα είναι «απεριόριστο».
Ένας τρόπος να το δείξει αυτό θα ήταν η ΕΚΤ όχι μόνο να επεκτείνει το πρόγραμμα PEPP, αλλά και να δεσμευτεί για επανεπένδυση εσόδων από το σύστημα για αρκετά χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος στο επόμενο έτος και να το διευρύνει τις αγορές σε ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των «μη επενδυτικού βαθμού» ομολόγων εταιρειών που πρόσφατα υποβαθμίστηκαν.
Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης, αναφέρουν οι Financial Times.
Δεδομένου ότι πολλά από τα μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο για την καταπολέμηση της πανδημίας μειώνονται, οι επιχειρηματικές έρευνες και οι δείκτες σε πραγματικό χρόνο όπως η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ο όγκος της κυκλοφορίας και τα επίπεδα ταξιδιού έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν απότομη κάμψη ακολουθούμενη από ανάκαμψη σε διάστημα δύο έως τριών ετών.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ενημερώσει τις δικές της προβλέψεις την Πέμπτη με την Lagarde να έχει σηματοδοτήσει την πιθανή πτωτική της κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι περίμενε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% φέτος - το περισσότερο από τότε που δημιουργήθηκε το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος δύο πριν από δεκαετίες.
Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό θα είναι «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» και η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να «επεκτείνει οποιοδήποτε από τα εργαλεία της» εάν η κατάσταση «επιδεινωθεί».
Line chart showing the Eurozone inflation rate from 1999 to 2020. Recent months have seen the rate fall towards zero, away from the ECB target of near 2 per cent.
Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Αυτό υποχρέωσε την ΕΚΤ να απομακρυνθεί από τον βασικό στόχο πληθωρισμού της κάτω αλλά πλησίον του 2%, καθιστώντας πιο πιθανό η κεντρική τράπεζα να μειώσει τις προβλέψεις του Μαρτίου για αύξηση των τιμών στο 1,6% έως το 2022.
Η επίδραση του lockdown στον πληθωρισμό είναι ένα καυτό θέμα μεταξύ των οικονομολόγων, καθώς θα μπορούσε να δράσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η μείωση της ζήτησης των καταναλωτών θα συνέβαλε στη διατήρηση των τιμών χαμηλά, αλλά το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η διακοπή του εμπορίου θα μπορούσαν να περιορίσουν την προσφορά, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
"Οι υποκείμενες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να αναθεωρηθούν, καθώς το σοκ της ζήτησης θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, περισσότερο από την αντιστάθμιση οποιασδήποτε στήριξης της προσφοράς", δήλωσε ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός της Pictet Wealth Management.
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας, η ΕΚΤ αναμένει από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αυξήσουν την έκδοση του χρέους τους κατά 1 τρισ. ευρώ σε 1,5 τρισ. ευρώ φέτος, με μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα 8%.
Επιπλέον, η ΕΕ σκοπεύει να δανειστεί 750 δισ. ευρώ μέσω του νέου ταμείου ανάκτησης.
Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι αργή, προσφέροντας έναν άλλο λόγο για τον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να θέλει να αυξήσει το μέγεθος της αγοράς ομολόγων της, ανέφεραν οι αναλυτές.Bar chart of Debt as % of GDP, selected countries showing Eurozone sovereign indebtedness set to rise further«Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ αγοράζει επί του παρόντος περίπου το ίδιο ποσό με τα προβλεπόμενα ελλείμματα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα ελλείμματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερα, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει από την ΕΚΤ να αυξήσει τις τρέχουσες αγορές της», δήλωσε ο Praveen Korapaty, επικεφαλής στρατηγικός επιτοκίων της Goldman Sachs.
Ωστόσο, ακόμη και αν αυξήσει το PEPP, η ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει το μακροχρόνιο μήνυμά της ότι δεν μπορεί να επιφέρει οικονομική ανάκαμψη από μόνη της.
Παρόλο που η Lagarde αναμένεται να χαιρετίσει το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ως σημαντικό βήμα για να μοιραστεί το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, έχει επανειλημμένα παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα στην παρακμάζουσα οικονομία της περιοχής.
Το νέο ταμείο ανάκαμψης ελαττώνει οριακά την πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει να ενεργεί ως το βασικό δρώντα που εμποδίζει την ευρωζώνη να περάσει σε άλλη μία χρηματοπιστωτική κρίση, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Το ταμείο ανάκαμψης φυσικά θα βοηθήσει - αλλά ξεκινά το 2021 και ο αντίκτυπος είναι απίθανο να είναι άμεσος καθώς θα ξεδιπλωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών», δήλωσε η Katharina Utermöhl, οικονομολόγος της Allianz.
Τέλος, η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει το πρόγραμμα για την πανδημία.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης (4/6/2020) αναμένεται να αποφασιστεί η κατά 50 δισ. ευρώ αύξηση του μεγέθους του προγράμματος για την πανδημία, έως τα μέσα του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης