Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 80 δισ. ευρώ - Στον κλάδο αυτοκινήτων 5 δισ.

Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 80 δισ. ευρώ - Στον κλάδο αυτοκινήτων 5 δισ.
Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στηρίξει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, με τις πωλήσεις να έχουν καταρρεύσει
Νέο πακέτο ύψους 80 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Bild am Sonntag, το πακέτο θα περιλαμβάνει βοηθήματα σε οικογένειες με παιδιά και πιθανώς την ανάληψη χρέους των τοπικών κυβερνήσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για δαπάνες.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στηρίξει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, με τις πωλήσεις να έχουν καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των Daimler, Volkswagen και BMW σημειώνουν ράλι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωσαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, παρά την υψηλή αβεβαιότητα.
Σε αντίθεση με την κρίση του 2009, η κυβέρνηση απέφυγε να σπεύσει σε βοήθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνέπεια της πολιτικής ζημίας που προκάλεσε το σκάνδαλο Dieselgate.
Η οπτική της κρατικής υποστήριξης για τις πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες, δεν στηρίχθηκε και από το γεγονός ότι τόσο η Daimler όσο και η BMW εξακολουθούν να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους τους, όπως σημειώνει το investing.com.
Οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού θα συναντηθούν σήμερα στην Καγκελαρία, προκειμένου να οριστικοποιήσουν το πακέτο.
Η συνεδρίαση αναμένεται μακρά, καθώς η πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών θέλει να εντάξει το επίμαχο μπόνους για την αγορά αυτοκινήτων σε ένα ευρύτερο σχέδιο.
Άλλο πιθανό μέτρο θεωρείται η εφάπαξ καταβολή επιδόματος σε οικογένειες.
Θα υπάρξει επίσης οικονομική βοήθεια για τους Δήμους, που υποφέρουν πολύ από την κατάρρευση όσον αφορά τον φόρο επιτηδεύματος.
Ωστόσο, η Ένωση απορρίπτει τη διαγραφή παλιών χρεών, όπως ζητά ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, ζητά για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερη νέα βοήθεια-γέφυρα μέχρι τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πιθανό σχέδιο,  οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους ενδέχεται να λάβουν για κάθε μήνα που κάνουν λιγότερο τζίρο από το 50% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και 50.000 ευρώ ως επιδότηση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης