Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ - Εν αναμονή της απόφασης της ΡΑΕ για την επιστροφή των επιπλέον τελών διανομής αερίου

tags :
ΕΒΙΚΕΝ - Εν αναμονή της απόφασης της ΡΑΕ για την επιστροφή των επιπλέον τελών διανομής αερίου
Εκκρεμεί εδώ και μία τετραετία ο υπολογισμός των προς ανάκτηση ποσών για τους βιομηχανικούς πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν οι υψηλές προσωρινές χρεώσεις
Εν αναμονή της απόφασης της ΡΑΕ για την επιστροφή επιπλέον τελών διανομής αερίου από τους διαχειριστές του δικτύου βρίσκεται η βιομηχανία και παρά το γεγονός ότι το θέμα συμπεριελήφθη στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, παραμένει ακόμη ανοιχτό.
Πρόκειται για την υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2016 και αφορά τα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου που καθορίστηκαν τον Αύγουστο του 2015 και για 16 μήνες με το νόμο του τρίτου Μνημονίου.
Μετά από επίσημη καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ στην Κομισιόν ο καθορισμός των τελών χρήσης δικτύου με νόμο, κρίθηκε από την Κομισιόν ως παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητήθηκε από τη ΡΑΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει συνεχής αλληλογραφία της ΡΑΕ με την Κομισιόν επί του θέματος με σαφείς απαντήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων αρμοδίων η σχετική απόφαση της ΡΑΕ δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Χρέωση 4 ευρώ ανά MWh ανεξαρτήτως προφίλ

Αυτό που εκκρεμεί είναι ο Ρυθμιστής να υπολογίσει το προς ανάκτηση ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (μέσω συμψηφισμού) προς τους πελάτες που χρεώθηκαν με τις υψηλές προσωρινές χρεώσεις δικτύου.
Σχολιάζοντας την αναφορά της έκθεσης της Κομισιόν ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δικαίωση της Ένωσης, η οποία με επίσημη καταγγελία της στην DG Energy τον Ιούνιο του 2016 στράφηκε εναντίον της διάταξης του Ν4336/2015 με την οποία ο νομοθέτης καθόρισε ως τέλος Διανομής φυσικού αερίου το ποσό των 4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σταθερή χρέωση ανεξαρτήτως προφίλ, κάτι που επιβάρυνε υπερβολικά τις μεγάλες βιομηχανίες, όπως αποδείχθηκε εξάλλου 16 μήνες αργότερα όταν η ΡΑΕ έβγαλε τα τελικά τιμολόγια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης