Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς τελική εξάδα για την ΔΕΠΑ Υποδομών με φαβορί την Italgas - Ποιοί μνηστήρες διαφαίνονται

tags :
Προς τελική εξάδα για την ΔΕΠΑ Υποδομών με φαβορί την Italgas - Ποιοί μνηστήρες διαφαίνονται
Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εγκρίνει ακόμη και σήμερα (2/06) τα σχήματα που θα συνεχίσουν στον διαγωνισμό, ενώ εντός του μήνα θα καταρτίσει τη Short list και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Εντός των ημερών, ενδεχομένως και σήμερα (2/06) αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εγκρίνει τη shortlist των υποψήφιων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρημένες είναι οι διαδικασίες και για την κατάρτιση της sort list για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου.
Παρά το lockdown και τους αρχικούς φόβους για καθυστερήσεις στην εξέλιξη του προγράμματος των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν μέσω των διαγωνισμών για τη ΔΕΠΑ να καταδείξουν τη δέσμευση τους στη συγκεκριμένη πολιτική ειδικά μετά το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που προσέλκυσαν και οι δυο διαγωνισμοί.
Πάντως το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αναμένεται να είναι χρονοβόρο, καθώς αφού οριστικοποιηθούν οι δυο sort list και υπογραφούν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους ενδιαφερομένους που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα ανοίξουν τα δυο data room και θα χρειαστεί χρόνος για τον έλεγχο των στοιχείων των δυο εταιριών ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές προσφορές.
Εξάλλου σε αυτή τη δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κινήσεις για τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερομένων ώστε να οριστικοποιηθούν τα σχήματα που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Ενδιαφέρον από έξι εταιρείες

Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχει εκδηλωθεί κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον από εννέα εταιρίες εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι ενεργειακές εταιρίες με γνώση στη διαχείριση δικτύων, ενώ συμμετείχαν και έξι fund.
Από αυτούς έξι θα είναι τελικά αυτοί που θα μπουν στην τελική φάση, δύσκολο να φτάσουν τους επτά.
Συγκεκριμένα ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Italgas, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία διανομής αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται ότι έχει εντάξει στην ελληνική αγορά αερίου στους στρατηγικούς στόχους της, ενώ φαίνεται ότι απολαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας.
Η τσεχική EPH που είναι ενεργειακός όμιλος με δραστηριότητες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο τρίτος ενεργειακός όμιλος που συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η κινεζική China Resources Gas που ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις της Κίνας.
Τα funds που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν τα εξής: Antin Infrastructure Partners, First State Investments, I Squared, KKR, Macquarie, SinoCEEF.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τρία από τα funds αυτά δεν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση, ενώ όποια συμμετάσχουν θα αποκαλύψουν και τις συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται.
Εν καταλκείδι δύσκολο να ευνοηθεί κινέζικη εταιρία για να πάρει την ΔΕΠΑ Υποδομών, όταν το background είναι φορτισμένο μετά τις εξελίξεις του κορωνοϊού, κατά τον τρόπο αυτό ένα καθαρό ευρωπαϊκό σχήμα θα έχει προβάδισμα.

Οι «μνηστήρες» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τη Μότορ Οιλ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εισφέρει στη συνεργασία αυτή την option που διαθέτει από το παρελθόν για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ. Επίσης ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των ΕΛ-ΠΕ που κατέβηκαν στο διαγωνισμό σε συνεργασία με την ιταλική Edison και ήδη κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Πέραν των δυο πετρελαϊκών ομίλων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των εγχώριων ενεργειακών παικτών αλλά και μεγάλων ξένων εταιριών και συγκεκριμένα του ομίλου Κοπελούζου μέσω της C.G. GAS LIMITED, της ΓΕΚ Τέρνα, της MET HOLDING AG (ενεργειακός όμιλος με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται σε 15 χώρες με ιδιαίτερη παρουσία στη νότια και κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Κροατία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία), της MYTILINAIOS, της εταιρίας του Κατάρ POWER GLOBE LLC, της Shell Gas και της VITOL HOLDING B.V., εταιρία trader, η οποία είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στον αποτυχημένο διαγωνισμό για την εξαγορά των ΕΛΠΕ.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης