Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο, αναγκαία η αναδιάρθρωση

ΔΝΤ: Το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο, αναγκαία η αναδιάρθρωση
Στο πλευρό της Αργεντινής στέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση του χρέους της χρέους της χώρας είναι εκ των ων ουκ άνευ
Η πρόσφατη πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά του, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το περιθώριο αύξησης πληρωμών προς τους ιδιώτες πιστωτές είναι περιορισμένο, συμπληρώνουν αξιωματούχοι του Ταμείου.
Η αναθεωρημένη πρόταση αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής είναι συνεπής με τη διαχειρισιμότητά του.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε 18σέλιδο report του ΔΝΤ, το οποίο φέρει την ημερομηνία 20ή Μαρτίου και αναλύει τη δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης της χώρας της Λατινικής Αμερικής να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της.
Έπειτα, λοιπόν, από εβδομάδες σιωπής το Ταμείο τοποθετείται υποστηρίζοντας την πρόταση περί «κουρέματος» χρέους που υπέβαλε το αργεντίνικο υπουργείο Οικονομικών.
Η Αργεντινή έλαβε τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 65 δισ. δολαρίων.
Η δε κυβέρνηση της Αργεντινής έχει θέσει την Τρίτη ως διορία για να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους.
Για το ΔΝΤ, μια συμφωνία χρέους με καθαρή παρούσα αξία ανάκτησης άνω των 50 σεντ θα εμπόδιζε την Αργεντινή να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, σύμφωνα αξιωματούχο του ΔΝΤ.
Αυτή η εκτίμηση προϋποθέτει απόδοση εξόδου 10%.
Τον Μάρτιο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η Αργεντινή θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από 55 δισεκατομμύρια έως 85 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου το χρέος να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά.
Με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Martin Guzman, η αργεντίνικη κυβέρνηση αναθεώρησε την προσφορά της στους πιστωτές στις 26 Μαΐου.
Οι πιστωτές έκαν μια αντιπροσφορά, που ανακούφιζε τις κρατικές ταμειακές ροές κατά 36 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κήρυξαν το χρέος της Αργεντινής μη βιώσιμο νωρίτερα αυτό το έτος, καλώντας τους πιστωτές να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση της οικονομικής δυνατότητας της Αργεντινής.
Η Αργεντινή αθέτησε πληρωμή χρέους στις 22 Μαΐου, ωστόσο συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές, επιδιώκοντας αναδιάρθρωση ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P υποβάθμισαν το αξιόχρεο του δημοσίου της Αργεντινής, λίγα εικοσιτετράωρα αφού το Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε πως αναστέλλει την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων.
Ο ρόλος του ΔΝΤ, λοιπόν, είναι κομβικός.
Να σημειωθεί πως το 2018 προσέφερε στη χώρα πακέτο διάσωσης 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης