Απειλές Ιταλίας κατά Ελλάδας για την καραντίνα - Di Maio: Θα κλείσουμε τα σύνορα σε όποιον δεν μας σέβεται

Απειλές Ιταλίας κατά Ελλάδας για την καραντίνα - Di Maio: Θα κλείσουμε τα σύνορα σε όποιον δεν μας σέβεται
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Luidi di Maio, αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου
Την έντονη αντίδραση της Ιταλίας προκαλούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Ελλάδας για τουρίστες από χώρες με αρνητική επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi di Maio, απειλεί ακόμα και με κλείσιμο των συνόρων ζητώντας από την Αθήνα να δεχθεί τους Ιταλούς τουρίστες χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς και καραντίνα για όσους φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.
Ο Di Maio προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».
Στο μεταξύ ο Di Maio στις 9 Ioυνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα.
Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα.
«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα.
Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις.
Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Iταλία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί αποδυνάμωσης του κορωνοϊού

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι δηλώσεις του διάσημου εντατικολόγου Alberto Zangrillo ο οποίος είναι διευθυντής του νοσοκομείου San Raffaele του Μιλάνου, περί αποδυνάμωσης του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας Franco Locatelli, δήλωσε «προβληματισμένος» από τις δηλώσεις του Zangrillo, o οποίος είναι γνωστός ως «ο γιατρός του Berlusconi».
Χθες, 355 νέα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ιταλία, τα περισσότερα στη Λομβαρδία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του περίφημου Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Spallazani της Ρώμης, Giuseppe Ippolito, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί στην Ιταλία ή έχει αποδυναμωθεί.
«Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει την θέση ότι ο ιός έχει εξαφανισθεί...θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Sandra Zampa, υφυπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αντίθετα, θα πρέπει να προτρέψουμε τους Ιταλούς να παραμείνουν σε ύψιστη επιφυλακή, να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν μάσκες».
Η χώρα προχωρεί σε προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές του Μαΐου, επιδιώκοντας να στήσει και πάλι στα πόδια της την οικονομία, και κυρίως τον τομέα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων στις 3 Ιουνίου.
Αλλά, η Ιταλία παραμένει σημαδεμένη και οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων και κρουσμάτων αναλύονται με προσοχή.
Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες φάσεις άρσης του αποκλεισμού και καλεί τον πληθυσμό να τηρήσει όσο ποτέ τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μία εφαρμογή στα smartphone αναζήτησης επαφών για να αποφευχθεί νέα αναζωπύρωση της επιδημίας είναι ενεργή σε 20 περιφέρειες της χώρας και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ιταλοί ειδικοί: Ο κορωνοϊός έχει αποδυναμωθεί – Κινδυνολογία για 2ο κύμα

Ο νέος κορωνοϊός χάνει το φορτίο του και έχει γίνει πολύ λιγότερο θανατηφόρος, δήλωσε ο Alberto Zangrillo ο οποίος είναι διευθυντής του νοσοκομείου San Raffaele του Μιλάνου.
 «Τα test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο ιταλός γιατρός στο δίκτυο RAI.
Ο Ιταλός γιατρός  δήλωσε ότι ορισμένοι ειδικοί «κινδυνολογούν» σχετικά με την προοπτική δεύτερου κύματος κρουσμάτων και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπ΄όψιν τους την νέα πραγματικότητα.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα.
Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκράτηση της χώρας».
Και δεύτερος γιατρός από την βόρεια Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι έχει επίσης διαπιστώσει ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί. «Η ισχύς που είχε ο ιός πριν από δύο μήνες δεν είναι η ίδια που έχει σήμερα», δήλωσε ο Matteo Bassetti επικεφαλής της κλινικής Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.
«Σήμερα είναι σαφές ότι η νόσος Covid-19 είναι διαφορετική».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS