Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει είτε να μπουν σε καθεστώς αναστολής είτε να δεχθούν μείωση μισθών είτε να οδηγηθούν σε απόλυση είπε ο κ.Χαρίτσης
Επίθεση στην κυβέρνηση ότι υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους εξαπολύει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι με πρόσφατη τροπολογία της η κυβέρνηση θεσμοθετεί μειωμένο ωράριο και μειωμένο κατά 20% μισθό καθώς και απελευθέρωση των απολύσεων.
«Οι εργαζόμενοι έχουν πια τρεις επιλογές: είτε να μπουν σε καθεστώς αναστολής είτε να δεχθούν τη μείωση των μισθών τους είτε να οδηγηθούν σε απόλυση.
Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε κλάδους που ήδη πλήττονται από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του μνημονίου την περίοδο 2010-14, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Πρόκειται για μία στρατηγική που υλοποιούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πριν την κρίση του κορωνοϊού» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Χαρίτσης, οποίος αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας τον Αύγουστο του 2019 που «ξήλωναν τις εργασιακές κατακτήσεις της περιόδου 2015-19».
«Η κρίση εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα περνούσαν και να εδραιωθεί η λογική του μονόδρομου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των επώδυνων μέτρων.
Το «Μένουμε Όρθιοι» αποδομεί αυτή ακριβώς τη λογική, προτάσσοντας μία άλλη προοπτική: τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για όσους βλέπουν τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ.Χαρίτσης, αναφέροντας πως «μέσα στην κρίση επιλέγουμε το δρόμο της στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντίθετα από την λογική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι «σε θετική κατεύθυνση» παρά τις «γκρίζες ζώνες της».
«Μετά από πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η λογική αντιμετώπισης μιας βαθιάς κρίσης με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Δικαιώνεται η λογική του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ για εμπροσθοβαρή, άμεση στήριξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ.Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης