Αναβαθμίζει σε overweight το ελληνικό χρηματιστήριο η Morgan Stanley - Είναι η πιο υπερπουλημένη αγορά στις αναδυόμενες

Αναβαθμίζει σε overweight το ελληνικό χρηματιστήριο η Morgan Stanley - Είναι η πιο υπερπουλημένη αγορά στις αναδυόμενες
Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς προχώρησε η Morgan Stanley, σε overweight, από underweight προηγουμένως, καθώς είναι η πιο υπερπουλημένη αγορά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EEMEA).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει οι ανησυχίες παραμένουν, η στάση είναι εν μέρει επιφυλακτική, λόγω της υψηλής έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και της βιωσιμότητας της ανάκαμψης των τραπεζών.
Ειδικότερα, στην 38σέλιδη ανάλυσή της για τις αγορές της περιοχής, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, με τίτλο "Greece: Double Upgrade to Overweight on Changing Index Composition" (Ελλάδα: διπλή αναβάθμιση σε overweight λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI), η Morgan Stanley τονίζει ότι ενώ οι δύο παραπάνω κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι από το τέλος αυτού του μήνα, η σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας θα δει μια σημαντική προσαρμογή από κυκλικές ως αμυντικές μετοχές, καθώς τρεις τράπεζες και μια εταιρεία τσιμέντου αφαιρούνται από τον δείκτη Satndard.
Μετά από αυτές τις αλλαγές, θα απομείνουν τέσσερεις μετοχές στον δείκτη:
1) ΟΤΕ - με 7% συνολικής αμοιβής των μετόχων το 2020 - μια μετοχή που αντιπροσωπεύει το 2,4% του τρέχοντος κεφαλαίου της αγοράς και απόδοση μερίσματος 4,5%.
Η εταιρεία διαθέτει επίσης έναν ισχυρό ισολογισμό με μια προσαρμογή καθαρού χρέους προς EBITDA 0,4x.
Περαιτέρω, η διοίκηση δείχνει ότι μόνο το 4% της επιχείρησης σχετίζεται με τον τουρισμό, αν και παρατηρείται ότι η έμμεση έκθεση θα μπορούσε να είναι υψηλότερη.
Ο βασικός κίνδυνος για την εταιρεία είναι κανονιστικός.
Η ελληνική αρχή τηλεπικοινωνιών ενέκρινε νέες μειώσεις τιμών για γραμμές χονδρικής έως και 39% στην περίπτωση των αστικών κυκλωμάτων.
2) JUMBO - η εταιρεία που, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Μεγάλης Ύφεσης πριν από λίγα χρόνια, αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική και αντικυκλική.
3) ΟΠΑΠ - Μια εταιρεία τυχερών παιχνιδιών που έχει επίσης αποδεδειγμένο ανθεκτικό ισολογισμό κατά τις προηγούμενες αδύναμες οικονομικές περιόδους, με 50% της έκθεσής του στο πιο αμυντικό τμήμα λαχειοφόρων αγορών, αν και πιθανότατα αντιμετωπίζει νέους κινδύνους που σχετίζονται με το COVID-19 σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο λιανικής
4) Motor Oil - Διύλιση, σχετικά κυκλικό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, αν και τώρα με τη μικρότερη βαρύτητα στον δείκτη MSCI Ελλάδας.
Image
Οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές προσφέρουν ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου την ώρα που το νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι ο βασικός καταλύτης.
Μάλιστα, η Morgan Stanley υπενθυμίζει πρόσφατη ανάλυσή της που επισήμανε ότι το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 500 δισ. ευρώ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό σημείο καμπής και οδηγεί σε ασφάλιστρα χαμηλότερου κινδύνου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή.
Εάν το ταμείο εγκριθεί, θα οδηγούσε οποιοδήποτε μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕ σε εκ νέου αξιολόγηση.
"Από τη σκοπιά της στρατηγικής EEMEA, παραμένουμε προσεκτικοί στις τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, αλλά δεν διαφωνούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαπραγματεύονται με 0,1-0,2x σε όρους P / BK, θα μπορούσαν να δουν μια ανάκαμψη", αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Επομένως, εάν ήταν στον δείκτη Standard, θα αναβάθμιζει τον κλάδο σε neutral.
Με βάση τα παραπάνω, η Morgan Stanley βλέπει μια πολύ πιο ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου στις ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι επίσης υποτιμημένες και πρέπει να επωφεληθούν από το δυναμικό του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα είναι επίσης η πιο υπερπουλημένη αγορά της περιοχής EEMEA με 1,7 τυπικές αποκλίσεις σε σχέση με το 1,6 στις αναδυόμενες αγορές, σε απόλυτους όρους.
Image
Τέλος, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, ο βασικός κίνδυνος για την overweight στάση που δίνει στην Ελλάδα είναι η υψηλή έκθεση στον τουρισμό.
Ενώ ορισμένες από τις ελληνικές αμυντικές μετοχές αποδείχθηκαν "αντικυκλικές", οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι πρωτοφανείς, με την πτώση του τουρισμού να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς.
Όπως εκτιμά, η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι πολύ σταδιακή και οι κίνδυνοι για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ελλάδας είναι υψηλοί, αν και η αγορά το έχει ήδη αποτιμήσει αυτό.
Άλλοι κίνδυνοι είναι η έκθεση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ρυθμιστικό πλαίσιο και άλλες επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες εκθέσεις στο ιδιαίτερα ευάλωτο τμήμα των ΜμΕ στην περιοχή της ΕΕΜΕΑ
Ενώ οι αποτιμήσεις της Ελλάδας είναι ελκυστικές σε απόλυτους όρους, οι ελληνικές μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου διαπραγματεύονται πάνω από τον δικό τους μακροπρόθεσμο ιστορικό μέσο όρο P/E.
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS