Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κρίσιμες στιγμές στα ελληνοτουρκικά - Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα για την υφαλοκρηπίδα - Στο ΥΠΕΞ ο Πρέσβης της Τουρκίας

Κρίσιμες στιγμές στα ελληνοτουρκικά - Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα για την υφαλοκρηπίδα - Στο ΥΠΕΞ ο Πρέσβης της Τουρκίας
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θέλει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο κοντά σε ελληνικά νησιά
Στο κόκκινο βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να τραβάει συνεχώς το σχοινί κλιμακώνοντας τις εντάσεις και τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Πλέον οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και σχεδιάζει έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά.
Η Αθήνα αν και επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, δεν διστάζει να σηκώσει το γάντι που της πέταξε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση.
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Τούρκο επιτετραμμένο για να του διενεργηθεί αυστηρό διάβημα σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις.
Το απόγευμα 1/6 εκληθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης - Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα

Διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα επέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Ο Τούρκος επιτετραμμένος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και του διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πετάξει το γάντι στην Τουρκία:
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δήλωση του.

Η δήλωση του κ. Δένδια

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη δήλωση του: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες.
Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Γεωργιάδης: Μην τσιμπάτε σε αυτά που κάνει ο Erdogan

«Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, οι σύμμαχοι είναι ενημερωμένοι για την αντίδρασή μας και όλα θα πάνε όπως πρέπει» διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το δημοσίευμα για έρευνες της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ.
«Μην τσιμπάτε σε αυτά που κάνει ο Erdogan, είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση η οικονομία της Τουρκίας, η δημοτικότητα του Erdogan είναι χαμηλή, για πρώτη φορά χάνει εκλογές σε δημοσκόπηση για την προεδρία, προφανώς θα παίξει το χαρτί του εθνικισμού και της φασαρίας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Αν πάει να σκάψει αυτό θα δημιουργούσε πράγματι ένα δεδομένο το οποίο πρέπει να αποτραπεί εφόσον πρόκειται για ΑΟΖ της Ελλάδας» επισήμανε.
Πρόσθεσε όμως ότι «δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται η Τουρκία και η οικονομία της είναι ένα θερμό επεισόδιο.
Ένα θερμό επεισόδιο ασφαλώς θα έβλαπτε την Ελλάδα, και την προσπάθεια της να ανακάμψει, αλλά η Ελλάδα είναι στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και έχει μια ολόκληρη Ευρώπη πίσω με πακέτα και μια οικονομία αρκετά προστατευμένη, ενώ στην Τουρκία η λίρα έχει πάρει την κάτω βόλτα και η οικονομία της βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.  
Η Τουρκία έχει να αναχρηματοδοτήσει φέτος 400 δισ. δολάρια από το χρέος της, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να έχει μια αναταραχή τέτοιου τύπου» σημείωσε ο υπουργός.

Τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες πετρελαίου

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της αλλά δεν είναι.
Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.Ή
δη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μάϊου 2020.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.
Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.

https://bankingnews.gr/media/k2/items/cache/c0b4637b8c71656f9c83e340c20c4358_XL.jpg

Δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο


«Το Yavuz συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Selcuklu-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας.
Τα σεισμογραφικά μας Barbaros και το Oruc Reis ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας.
Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Kanouni το οποίο το αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς.
Μετά τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδι για να ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο»  είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez.
Την Παρασκευή (29/5/2020) ο Donmez ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές που έχει υπογράψει η  Τουρκία με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ήδη κατέθεσε αίτημα στην Γενική Γραμματεία Ερευνών Πετρελαίου. για να κάνουμε έρευνες πετρελαίου στις δικές μας περιοχές οικοπέδων.
Μετά από την αναγγελία και την ανάρτηση, σε 3-4 μήνες θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας δραστηριότητες.
Πρώτα σεισμικές έρευνες και με την ανάλυση των δεδομένων θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις μας», δήλωσε ο Donmez στην τελετή αναχώρησης του Fatih με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης