Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο 2020 - Στις 40,7 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο 2020 - Στις 40,7 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
Συρρίκνωση κατέγραψε για έναν ακόμα μήνα η δραστηριότητα του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/6) στοιχεία της Markit, εν μέσω σημαντικής πτώσης στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητα PMI διαμορφώθηκε στις 40,7 μονάδες, έναντι 32,6 μονάδων τον Απρίλιο, τα οποία είχαν αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν οριακά ανώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 40,6 μονάδες, αλλά κατώτερα σε σύγκριση με τις 40,8 μονάδες που προέβλεπαν όι αναλυτές.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε πλήγμα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.
Οι υποδείκτες παραγωγής, νέων παραγγελιών και νέων εξαγωγών παρέμειναν για έναν ακόμα μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, με τον ρυθμό συρρίκνωσης ωστόσο να είναι βραδύτερο σε σχέση με τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο σχετικός υποδείκτης κατέγραψε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε μείωση του εργατικού τους δυναμικού.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αβέβαιες αναφορικά με τις προοπτικές οτυ κλάδου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς παρά το γεγονός ότι ο υποδείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών μηνών, παρέμεινε χαμηλότερα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
Παρά τον πτώση που σημειώθηκε στον δείκτη ωστόσο, οι επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες ότι ηγ παραγωγή θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, μόλις αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και επαναλειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις.
«Αυτοί που συνήθως βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο θα σημειώσουν ότι ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σε μία από τις βαθύτερες υφέσεις του πρόσφατου παρελθόντος», δήλωσε ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο, καθώς οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του Covid-19 προκάλεσε περαιτέρω διακοπές στην οικονομική δραστηριότητα».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «από την οπτική του μισογεμάτου ποτηριού ο ρυθμός πτώσης περιορίστηκε σημαντικά από τον Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ότι τα χειρότερα για την ύφεση της παραγωγής είναι πίσω μας».

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης