Κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία πόλεως

Κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία πόλεως
Του Χάρη Ντιγριντάκη
«Κλείδωσαν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το σημερινό άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας να συνοδευτεί με τα ασφαλή πρωτόκολλα και πιστοποιήσεις. Την ίδια ώρα με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ του Σαββάτου η χώρα μας «δήλωσε ότι ανοίγουμε και σας περιμένουμε όλους» από 15 Ιουνίου, επιτρέποντας τις πτήσεις από όλες τις χώρες του κόσμου αλλά και από συγκεκριμένα αεροδρόμια.
Βέβαια όσοι έρχονται από κράτη πέραν των 29 χωρών για τις οποίες οι Έλληνες επιδημιολόγοι έχουν ανάψει το «πράσινο» φως θα μπαίνουν σε 7ήμερο αυτοπεριορισμό. Κοινός τόπος είναι ότι η πλειονότης των μεγάλων ξενοδοχείων στα αστικά κέντρα δεν πρόκειται να ανοίξει σήμερα, άνοιγμα που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα και με γνώμονα της είσοδο κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Τουρισμού γνωστοποίησε χθες την ΚΥΑ για τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19»
Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές για το άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Θεσπίζεται το Σήμα Πιστοποίησης “Health First”, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα το 2020. Το σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο στο χώρο υποδοχής του καταλύματος. Στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ καθορίζει το Σχέδιο δράσης των μονάδων, την Εκπαίδευση προσωπικού, το Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, τις υπηρεσίες υποδοχής, ορόφου, δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (καθαριότητα-housekeeping),τις Υπηρεσίες εστίασης – παρασκευαστήρια. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται τα εστιατόρια a la carte, τα εστιατόρια με μπουφέ/αίθουσες πρωινού, τα μπαρ σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και η λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών εντός τουριστικών καταλυμάτων.
Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:
α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.
Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται έως 31.12.2020, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19 και περιλαμβάνονται στα οικεία Παραρτήματα της απόφασης αυτής, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Ανοίγουν όλοι οι προορισμοί
Οι ισχυρές πιέσεις των ξένων ανέτρεψαν τις προτροπές των επιδημιολόγων και τελικά η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για όλους τους προορισμούς από τις 15 Ιουνίου. To άνοιγμα των συνόρων της χώρας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με βάση ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Από τις 15 Ιουνίου, τα υποχρεωτικά τεστ και η καραντίνα θα περιορίζονται μόνο σε ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που φθάνουν από αεροδρόμια πληγείσας περιοχής με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, όπως αξιολογείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα έρχονται χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την άφιξή τους.

Θεοχάρης: Εστιάζουμε στα αεροδρόμια προέλευσης
Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει με δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως τόνισε οι ελληνικές Αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα. Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε προχθές σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι : «όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους».
Στους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία κατά τον EASA θεωρούνται απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ο υπουργός Τουρισμού, προσθέτει ότι «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών».

Τι θα αλλάξει στις 15 Ιουνίου 2020
Στις 15 Ιουνίου εγκαινιάζεται η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Οι υποχρεωτικές δοκιμές και η καραντίνα θα περιορίζονται μόνο σε ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που φθάνουν από αεροδρόμια πληγείσας περιοχής με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, όπως αξιολογείται από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA). Η λίστα ενημερώνεται συνεχώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.
Από την 1η Ιουλίου 2020 όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS