Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας - Το Πεκίνο απειλεί με πάγωμα τις εισαγωγές προϊόντων και καταγγέλλει τον εκβιασμό στον ΠΟΥ

Στον αέρα η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας - Το Πεκίνο απειλεί με πάγωμα τις εισαγωγές προϊόντων και καταγγέλλει τον εκβιασμό στον ΠΟΥ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (29/5/2020) κυρώσεις κατά της Κίνας
Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας καθώς το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, στον απόηχο των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αμερικανική ηγεσία για περιφρόνηση της ζωής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η σόγια.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι Κινέζοι αγοράστες έχουν ακυρώσει απροσδιόριστο αριθμό παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει δοθεί εντολή στις εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα περιλαμβανόταν στη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.
Κατά συνέπεια, οι απειλές για πάγωμα των αμερικανικών εισαγωγών εντείνει τη φημολογία για κατάρρευση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Νωρίτερα η Κίνα -με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- απειλούσε με αντίμετρα για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Θα απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις από τις ΗΠΑ με ισχυρά αντίμετρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι o Trump με μήνυμά του προς τους Αμερικανούς, το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι ως συνέπεια της κινεζικής νομοθεσίας, ακυρώνει το προτιμησιακό καθεστώς που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, τόσο όσον αφορά το καθεστώς έκδοσης υπόπτων όσο και των ελέγχων εξαγωγών, θα επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον άμεσο ή έμμεσο ρόλο τους στον περιορισμό της αυτονομίας της περιφέρειας και θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα, κυρίως φοιτητών, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Κίνα: Ο εκβιασμός των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής

Ο εκβιασμός προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής, υποστηρίζει η Κίνα, η οποία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδεικνύουν «εγωισμό» διακόπτοντας τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο αντιπαρατίθενται φραστικά κατ’ επανάληψη για διάφορα θέματα και την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη διεθνή δημόσια υγεία, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν υπερβολικά συγκαταβατικός με την Κίνα.
Η απόφαση αυτή στερεί από τον ΠΟΥ την αμερικανική χρηματοδότηση, ενώ η Ουάσινγκτον ήταν κατά παράδοση ο μεγαλύτερος χορηγός του.
Η απόφαση ανακοινώνεται μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, την οποία ο Trump κατηγορεί συχνά ότι ευθύνεται για την εξάπλωσή της.
Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει γενικά αυτή την αμερικανική επίδειξη εγωισμού, αποφυγής των ευθυνών και έργου υπονόμευσης της διεθνούς συνεργασίας κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ΠΟΥ «δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξυπηρετεί μόνο μια χώρα και δεν είναι υποχρεωμένος να ενδίδει στη βούληση της χώρας που του καταβάλει τα περισσότερα» χρήματα, πρόσθεσε.
Ο Trump κατήγγειλε «την αποτυχία» του ΠΟΥ στην καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας και αποκάλεσε τον διεθνή οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας».
Ζήτησε «απαντήσεις από την Κίνα όσον αφορά τον ιό» αλλά το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ελαχιστοποίησε την απειλή που αντιπροσώπευε ο νέος κορωνοϊός όταν εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην περιοχή της Ουχάν.
«Απέναντι στην επιδημία, κάθε αμφισβήτηση ή και εκβιασμός ακόμη προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής, πρόκληση για τις ανθρωπιστικές αρχές και η καταστροφή της διεθνούς συνεργασίας» εκτίμησε σήμερα ο Ζάο.
Δήλωσε ότι η Κίνα «θα παίξει τον αναμενόμενο ρόλο της υπεύθυνης μεγάλης χώρας» και θα στηρίξει τον ΠΟΥ στον αγώνα του κατά του κορωνοϊού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να αυξήσει την πολιτική στήριξή της και συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του οργανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης