Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές - Στο +1,2% ο FTSE MIB, αργία στον DAX - Έως -0,4% τα futures της Wall

tags :
Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές - Στο +1,2% ο FTSE MIB, αργία στον DAX - Έως -0,4% τα futures της Wall
H διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και η μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό, να βρίσκονται στο επίκεντρο
(upd) Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα χρηματιστήρια να βρίσκουν στήριξη στα θετικά μηνύματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τα βελτιωμένα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και τη συγκρατημένη απάντηση Trump στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ.
Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν σήμερα οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -0,4%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,3% στις 6.153 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 1,3% στις 4.758 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,2% στις 18.411 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.216 μονάδες με άνοδο 1,7%.
H διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και η μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής τράπεζες Mediobianca ενισχύεται 9,8%, μετά την ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Leonardo Del Vecchio ότι επιθυμεί να αποκτήσει το 20%.

Ευρωζώνη: Βελτίωση του PMI τον Μάιο στις 39,4 μονάδες, αλλά απειλείται η απασχόληση

Βελτίωση κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, στις 39,4 μονάδες, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, παραμένοντας ωστόσο σε συρρίκνωση, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης της ζήτησης, λόγω του κορωνοϊού.
O δείκτης βελτιώθηκε σε σχέση με τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, ωστόσο παραμένει αρκετά χαμηλότερα των 50 μονάδων, επίπεδο το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ανάκαμψη.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, την ώρα που οι επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για το μέλλον, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδήγησει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
«Η πτώση της μεταποίησης φαίνεται να έπιασε πάτο τον Απρίλιο, με την παραγωγή να συρρικνώνεται με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο», σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit.
«H  βελτίωση εν μέρει απλώς αντικατοπτρίζει τη σύγκριση με την κατάρρευση του Απριλίου, αλλά συνδέθηκε επίσης με τις εταιρείες που ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Η περαιτέρω άρση των περιορισμών COVID-19 τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δώσει περαιτέρω ώθηση στους κατασκευαστές», σημειώνει.

Στον αέρα η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας καθώς το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, στον απόηχο των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η σόγια.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι Κινέζοι αγοράστες έχουν ακυρώσει απροσδιόριστο αριθμό παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει δοθεί εντολή στις εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές.
Νωρίτερα η Κίνα -με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- απειλούσε με αντίμετρα για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Θα απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις από τις ΗΠΑ με ισχυρά αντίμετρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι o Trump με μήνυμά του προς τους Αμερικανούς, το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι ως συνέπεια της κινεζικής νομοθεσίας, ακυρώνει το προτιμησιακό καθεστώς που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, τόσο όσον αφορά το καθεστώς έκδοσης υπόπτων όσο και των ελέγχων εξαγωγών, θα επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον άμεσο ή έμμεσο ρόλο τους στον περιορισμό της αυτονομίας της περιφέρειας και θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα, κυρίως φοιτητών, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και μάκρο - Στο +0,81% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,21%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (1/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν τόσο άσχημη όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,81% στις 22.055 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,1% και τις 5.819,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,75% στις 2.065,08 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη ενισχύεται κατά +1,09% στις 1.357,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,55% στις 23.775,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,25% και τις 11.079,02 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,21% στις 2.915,43 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,26% και τις 11.096,18 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν ως επί το πλείστον με θετικό πρόσημο τον Μάιο, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στον S&P 500 και τον Nasdaq αντιστάθμισε την οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% που κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 3.044,31 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,29% στις 9.489,87 μονάδες.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέσυρε το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ λόγω του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που δεν έκανε ο πρόεδρος ήταν να αποσύρει τη χώρα από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο».
Επιπλέον, ο κ. Halley τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους ή σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς», ενώ πρόσθεσε ότι «η συλλογική ανακούφιση στην Ασία είναι αισθητή σήμερα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2020, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση σήμερα στις αγορές της περιοχής.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες, έναντι 49,4 μονάδες, επιστρέφοντας ξανά πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 49,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν περιορισμένη, οι αλυσίδες εφοδιασμού σταθεροποιήθηκαν μετά από μία παρατεταμένη περίοδο διακοπών.
«Ο δείκτης PMI ανέκαμψε στις 50,7 μονάδες τον Μάιο, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει σε έδαφος συρρίκωνσης τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της CEBM, Zhengsheng Zhong.
«Η προσφορά ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρότερη σε σχέση με τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή συνέχισε την επέκτασή της εν μέσω μίας ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει ακόμα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης