Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και μάκρο - Στο +0,81% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,21%

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και μάκρο - Στο +0,81% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,21%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,55% στις 23.775,50 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (1/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν τόσο άσχημη όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,81% στις 22.055 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,1% και τις 5.819,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,75% στις 2.065,08 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη ενισχύεται κατά +1,09% στις 1.357,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,55% στις 23.775,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,25% και τις 11.079,02 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,21% στις 2.915,43 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,26% και τις 11.096,18 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν ως επί το πλείστον με θετικό πρόσημο τον Μάιο, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στον S&P 500 και τον Nasdaq αντιστάθμισε την οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% που κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 3.044,31 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,29% στις 9.489,87 μονάδες.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέσυρε το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ λόγω του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που δεν έκανε ο πρόεδρος ήταν να αποσύρει τη χώρα από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο».
Επιπλέον, ο κ. Halley τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους ή σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς», ενώ πρόσθεσε ότι «η συλλογική ανακούφιση στην Ασία είναι αισθητή σήμερα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2020, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση σήμερα στις αγορές της περιοχής.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες, έναντι 49,4 μονάδες, επιστρέφοντας ξανά πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 49,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν περιορισμένη, οι αλυσίδες εφοδιασμού σταθεροποιήθηκαν μετά από μία παρατεταμένη περίοδο διακοπών.
«Ο δείκτης PMI ανέκαμψε στις 50,7 μονάδες τον Μάιο, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει σε έδαφος συρρίκωνσης τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της CEBM, Zhengsheng Zhong.
«Η προσφορά ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρότερη σε σχέση με τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή συνέχισε την επέκτασή της εν μέσω μίας ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει ακόμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης