Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Προς αύξηση του προγράμματος πανδημίας στις 4/6 - Οι προβλέψεις των αναλυτών

tags :
Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Προς αύξηση του προγράμματος πανδημίας στις 4/6 - Οι προβλέψεις των αναλυτών
Αύξηση του προγράμματος πανδημίας από την ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές
Πέντε ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει το Reuters, εν όψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, να βρίσκεται στο επίκεντρο.
To δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της οικονομίας, χαλαρώνει την πίεση προς την ΕΚΤ.
Όμως, για πολλούς οικονομολόγους, παραμένει επιτακτική ανάγκη η λήψη περαιτέρω μέτρων, σημειώνει το Reuters, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε με ρυθμό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται επιδείνωση στο β΄τρίμηνο του 2020.

1. Πόσο μπορεί να αυξήσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων;

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία(PEPP), ύψους 750 δισ. ευρώ θα αυξηθούν κατά 500 δισ.ευρώ.
H Capital Economics αναμένεται αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, ενώ η ABN Amro πιστεύει ότι θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, είναι πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση του PEPP, στη συνεδρίασης της 4ης Ιουνίου.

Image

2. Είναι βέβαιο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποκλιμακώνει την πίεση προς την ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ προέτρεπε εδώ και πολύ καιρό τους ηγέτες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη - ελπίζει ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μεγάλη ώθηση από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν επικυρωθεί, το σχέδιο θα σηματοδοτήσει ένα βήμα προς το αμοιβαίο χρέος ως σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για πρώτη φορά.
Η προοπτική κοινών ομολόγων της ΕΕ θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα.

Image

3. Μπορεί η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τους αποκαλούμενους «έκπτωτους αγγέλους» στο QE;

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογα εταιρειών που έχουν χάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν δύσπιστοι για την αγορά τέτοιων επισφαλών χρεών.
Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές τον Απρίλιο, όταν επέλεξε να μην συμπεριλάβει τους «έκπτωτους αγγέλους» στην ποσοτική χαλάρωση, έχοντας μόλις χαλαρώσει τους κανόνες για να επιτρέψει τον δανεισμό έναντι περιουσιακών στοιχείων που είχαν πρόσφατα αξιολογηθεί.
Ο Jeroen van den Broek της ING αναμένει ότι εταιρικό χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ θα χάσει την επενδυτική βαθμίδα, σε ορίζοντα 12-18 μηνών.

Image

4. Τι θα δείξουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την οικονομία;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 8%-12% το 2020, από 5%-12% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Οι προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 4/6, εκτιμάται ότι θα αντανακλούν την απαισιόδοξη (bearish) τάση και θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης.

Image

5. Επηρεάζει η απόφαση της Καρλσρούης την ικανότητα της ΕΚΤ να εφαρμόσει το «whatever it takes»;

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αποτελεί πρόκληση για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και απειλεί το PEPP, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα εδραιώσει την ανεξαρτησία της και θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος πανδημίας και των άλλων προγραμμάτων στήριξης.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης