Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκκρεμότητα λουκέτου καταστήματος για τη Μασούτης από την εξαγορά της Προμηθευτικής.

Εκκρεμότητα λουκέτου καταστήματος για τη Μασούτης από την εξαγορά  της Προμηθευτικής.
Το «αφεντικό» της βορειοελλαδικής εταιρείας Γιάννης Μασούτης ζήτησε από την Επιτροπή  Ανταγωνισμού την αναθεώρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο στάδιο της εξαγοράς της Προμηθευτικής
Σε «Αχίλλειο πτέρνα» για τη Μασούτης εξελίσσεται η πολυδιαφημιζόμενη εξαγορά της Προμηθευτικής που έγινε πριν από δύο χρόνια και αποτέλεσε ουσιαστικά το …  διαβατήριο για την είσοδό της στην Αττική και στο κλαμπ  των ισχυρών του λιανεμπορίου.
Το «αφεντικό» της βορειοελλαδικής εταιρείας Γιάννης Μασούτης ζήτησε από την Επιτροπή  Ανταγωνισμού την αναθεώρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο στάδιο της εξαγοράς της Προμηθευτικής.
Μετά από δύο χρόνια η «Μασούτης» δεν ήταν σε θέση  να προχωρήσει στη αναδιάταξη των καταστημάτων της στην αγορά της Άνδρου  καθώς  βρέθηκε με τρία καταστήματα  με τα σήματα της Προμηθευτικής.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε τη «Μασούτης» να μειώσει σε δύο καταστήματα την παρουσίαση της στο νησί λόγω ανταγωνισμού.
Το πωλητήριο της Μσούτης δεν είχε ανταπόκριση στην αγορά καθώς δεν παρουσιάστηκε καμία προσφορά  για την απόκτηση  του καταστήματος.
 Η ημερομηνία υλοποίησης της συμφωνίας έληξε και η βορειοελλαδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ  πρέπει να  προσαρμοστεί άμεσα.
Η σχετική συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 9 Ιουνίου στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο πιθανό σενάριο είναι να  υποχρεωθεί να κλείσει  το ένα  κατάστημα από τα τρία για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2020 με την με το υπ’ αριθ. 1168/12.2.2020  της εταιρείας «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» για αναθεώρηση  των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της  υπ’ αριθ. 665/2018 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί έγκρισης απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Το θέμα για τα έμπειρα στελέχη του λιανεμπορίου θωρείται σχετικά μικρής αξίας αλλά αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τις αλυσίδες του λιανεμπορίου που είναι το κόστος λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Μασούτης δεν έδωσε μπόνους στους εργαζόμενους όπως έκαναν οι υπόλοιπες αλυσίδες και αρκέστηκε μόνο σε υποσχέσεις με την προϋπόθεση η φετινή χρονιά  να είναι κερδοφόρος.  
Η «Μασούτης» δεν έχει φέρει στο επιθυμητό επίπεδο  των περιορισμών  των εξόδων από την νεοαποκτηθείσα αλυσίδα σουπερ μάρκετ στην Αττική με 54  καταστήματα.
Η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται οδικώς από τη Θεσσαλονίκη καθώς ακόμη δεν διαθέτει αποθήκες αποθήκευσης βασικών προϊόντων.
Οι προσδοκώμενες υπεραξίες από την εξαγορά περιορίζονται όσο δεν αντιμετωπίζονται βασικά λειτουργικά  θέματα.
Έμπειρο στέλεχος του λιανεμπορίου εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο η πανδημία του κορωνοϊού  να εμφανιστεί από τον ερχόμενο Χειμώνα θα προκαλέσει τριγμούς στην αγορά διότι εκτός  από την περιστασιακή αύξηση των πωλήσεων φέρνει  και υψηλά κόστη  για τις επιχειρήσεις τροφίμων.
Το ίδιο στέλεχος  εκτιμά ότι όταν επανέλθει  η κανονικότητα και απομακρυνθεί ο κίνδυνος του COVID 19 θα επιστρέψουν τα σενάρια  των εξαγορών.
Ο πρωταγωνιστής  αναμφίβολα θα είναι η δεύτερη αλυσίδα και συγκεκριμένα η «ΑΒ  Βασιλόπουλος» θα επιδιώξει να καλύψει την απόσταση από την πρώτη αλυσίδα που είναι η «Σκλαβενίτης».
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης