Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Τέλος το κρατικό μονοπώλιο βενζίνης - Ιδιωτικά βενζινάδικα και αύξηση της τιμής η επόμενη μέρα στη χώρα

Βενεζουέλα: Τέλος το κρατικό μονοπώλιο βενζίνης - Ιδιωτικά βενζινάδικα και αύξηση της τιμής η επόμενη μέρα στη χώρα
Παρά τα τεράστια αποθέματα αργού, η πετρελαϊκή παραγωγή της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων
Στα χέρια ιδιωτών περνούν για πρώτη φορά βενζινάδικα στη Βενεζουέλα, τα οποία μέχρι τώρα ήταν κρατικά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, η οποία μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν δωρεάν.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος Nicolas Maduro ο οποίος είπε ότι "αποφασίσαμε ότι 200 βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα το προϊόν στη διεθνή τιμή" βάζοντας και επίσημα τέλος στο κρατικό μονοπώλιο.
Πρόσθεσε δε, ότι η διεθνής τιμή που ορίστηκε, ανέρχεται στα 50 λεπτά του δολαρίου.
Τα συγκεκριμένα βενζινάδικα θα είναι ιδιωτικά και θα έχουν λάβει ειδική άδεια εισαγωγής βενζίνης.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει απευθείας απόδοση των αδειών ή θα διεξαχθεί σχετικός διαγωνισμός.
Παράλληλα, ο Maduro ανακοίνωσε ένα σύστημα επιδότησης των πολιτών, το οποίο θα ανέρχεται σε 0,25 δολάριο ανά λίτρο για την αγορά 120 λίτρων βενζίνης μηνιαίως. Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση θα αφορά την αγορά 60 λίτρων βενζίνης.
Οι παραπάνω ανακοινώσεις επήλθαν λίγες ημέρες, μετά την άφιξη ιρανικών δεξαμενόπλοιων, τα οποία μετέφεραν βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα.
Η άφιξη των τάνκερ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία έχει επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την αποπομπή του προέδρου Maduro.
Παρά τα τεράστια αποθέματα αργού, η πετρελαϊκή παραγωγή της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των ελλείψεων σε ανταλλακτικά στα διυλιστήρια της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περεταίρω με την κρίση του κορωνοϊού.
Μετά το θάνατο του Chavez και την άνοδο στην εξουσία του Maduro, τον οποίο ο Chavez έχρισε αντικαταστάτη του, η Βενεζουέλα βουλιάζει στην οικονομικά και κοινωνικά ενώ η καρέκλα του Maduro πριονίζεται από τους Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης