Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Τα ευρωπαϊκά πακέτα …ανεβάζουν τις τιμές των μετοχών

tags :
Φέγγος (Prelium): Τα ευρωπαϊκά πακέτα  …ανεβάζουν τις τιμές των μετοχών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services
Παρά την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCIπου δημιούργησε ανησυχία την περασμένη εβδομάδα και που θα ισχύει μετά την Παρασκευή 29 Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου κινήθηκε πολύ ανοδικά μέχρι την Πέμπτη, καταγράφοντας κέρδη 8,7%, ξεπερνώντας με άνεση τις 650 μονάδες και αφήνοντας πίσω του εύρος τιμών 580 με 620 μονάδες που μας ταλαιπώρησε για καιρό.
Σε αυτό βοήθησε το πακέτο στήριξης της Ευρώπης που ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό από ότι αναμενόταν και που ανακοινώθηκε ότι θα στηρίζεται κυρίως σε επιδοτήσεις και λιγότερο σε δάνεια. 
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, αλλά όπως πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και κυρίως στην υλοποίηση.
Η Ελλάδα στο παρελθόν δεν έχει δώσει καλά αποτελέσματα στην υλοποίηση και απορρόφηση προγραμμάτων και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει τους μηχανισμούς ελέγχου που θα συνδεθούν με το πρόγραμμα.
Ελπίζουμε αυτοί να μην θυμίζουν μνημόνιο.
Τα πρόσφατα προγράμματα που υλοποιούνται για την κρίση, έχουν πάλι ανατεθεί στις τράπεζες, οι οποίες είναι εντυπωσιακό πως απαιτούν περισσότερη γραφειοκρατία από το Κράτος.
Ενώ τα προγράμματα είναι εγγυημένα κατά 80% από το Κράτος δηλαδή από την Ευρώπη και ενώ το Κράτος μοίρασε χρήματα με συνοπτικές διαδικασίες, οι τράπεζες απαιτούν εξαντλητικούς ελέγχους και γραφειοκρατία που πολλές φορές κάνει τη διαδικασία απαγορευτική.
Φυσικά η διαχείριση της διαδικασίας είναι κερδοφόρα για τις προβληματικές μας τράπεζες και αυτό αυξάνει τη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά η ουσία είναι να δοθούν χρήματα στην πραγματική Ανάπτυξη και όχι να στηρίξουμε για άλλη μια φορά τις τράπεζες.
Η κατάσταση στο χρηματιστήριο άλλαξε την Παρασκευή, ακολουθώντας την διεθνή πορεία αλλά σαφώς είμαστε καλύτερα από ότι μια βδομάδα πριν.
Οι εισηγμένες εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και στα αποτελέσματα των τραπεζών, είναι εμφανής η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού με τις προβλέψεις να είναι πολύ αυξημένες. 
Φυσικά τα μεγέθη τους δεν δικαιολογούν τις χαμηλές αποτιμήσεις που έχουμε σήμερα, αλλά τα αποτελέσματα της κρίσης αναμένεται να φανούν κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε η επιφυλακτικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας, τα πράγματα πάλι πηγαίνουν εντυπωσιακά καλά και αυτό αυξάνει την ελκυστικότητα της Ελλάδας σαν τουριστικό προορισμό. 
Φυσικά η έλευση των τουριστών πρέπει να τους επιτραπεί από τα κράτη προέλευσης και οι περιορισμοί στην Ελλάδα να μην κάνουν το ταξίδι πολύ ακριβό και απαγορευτικό.
Ο Μάιος τελείωσε και από Δευτέρα ξεκινάει το καλοκαίρι, με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ανοικτό αλλά με τεράστιους περιορισμούς στη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων. 
Τα δάνεια και οι επιδοτήσεις θα βοηθήσουν, αλλά η ανάπτυξη θέλει παραγωγικότητα η οποία δεν είναι πολύ συμβατή με τους περιορισμούς.
Χρηματιστηριακά, όσο κρατάμε πάνω από τις 650 μονάδες ο στόχος είναι οι 680 μονάδες και μετά ανοίγει το παιχνίδι για ολική επαναφορά των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα. 
Προς τα κάτω οι 630 μονάδες οριοθετούν μια στήριξη και ακολουθούν οι 612 και οι 580 μονάδες.
Η αισιοδοξία έχει επανέλθει μερικώς, αλλά το βάθος της αγοράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενθουσιασμους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης