Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν σχεδιάζονται πρόωρες εκλογές

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν σχεδιάζονται πρόωρες εκλογές
Οι πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη μάχη με την πανδημία
Οι μεγάλες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η καλύτερη δυνατή «υποδοχή»  και αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισεκ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα  και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Πρόκειται για δύο επιδιώξεις αιχμής στη βεντάλια πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το ισχυρό πλήγμα του κορωνοϊού.
Ενώ επίκειται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών από τον Ιούνιο κατά 0,9% το σχέδιο του Μαξίμου προβλέπει τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση στην περιοχή του 1%, πιθανότατα κατά 1,1% σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής».
Μάλιστα η σχετική εξαγγελία εξετάζεται να ενταχθεί στην παρουσίαση των κατευθυντηρίων γραμμών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Την ίδια περίοδο θα οριστικοποιείται και η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του «πακέτου» των 32 δισεκ. ευρώ, που θα υποβληθεί στην ΕΕ τον Οκτώβριο.    
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποφασίσει τα ποσά που θα αντληθούν από την ΕΕ να αποτελέσουν το όχημα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός εστιάζει σε τέσσερις άξονες: Πράσινη μετάβαση, Υποδομές, Εκσυγχρονισμό και Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου και Κατάρτιση.
Η εξέλιξη αυτή βάζει οριστικά στο συρτάρι και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ενώ οι πρωθυπουργικές προτεραιότητες για τα 32 δισεκ. ευρώ «φωτογραφίζουν» και το κέντρο βάρους του ανασχηματισμού, o οποίος αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα αξιοποίησης των 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα γίνει από τους υπουργούς – θα αναλάβουν την υλοποίηση – αλλά κεντρικά από τον ίδιον τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του.
Συμβουλευτικό ρόλο αναμένεται να έχει η επιτροπή Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα αλλά οι εργασίες της «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας. 
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού τα κονδύλια από την ΕΕ δεν θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την άμεση μείωση φόρων αλλά θα συμβάλλουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση έμμεσα, καθώς θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί κατά την εκπόνηση του σχεδίου με τη λογική πως το συνολικό πακέτο για τη χώρα δεν θα απέχει δραματικά από τις οριστικές αποφάσεις της ΕΕ που θα ληφθούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής εντός του καλοκαιριού.
Η κυβέρνηση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της και στην πορεία των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό,
Μάλιστα φέρεται έτοιμη να παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης, που μπορούν να φθάσουν έως τα 8 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα αναμένει πάνω από 1,4 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
Επίσης αναμένεται περί τα 3 δισεκ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς και ποσό 4 δισεκ. ως δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς αιρεσιμότητα από τον ESM για την υλοποίηση δαπανών σχετιζόμενων με την υγειονομική κρίση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης