Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» για την Ισπανία - Υποβάθμισε σε σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» για την Ισπανία - Υποβάθμισε σε σταθερό το trend
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Α» για την Ισπανία, και υποβάθμισε το trend σε σταθερό από θετικό
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε σήμερα 29/5 στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Α» για την Ισπανία, και υποβάθμισε το trend σε σταθερό από θετικό.
Η αλλαγή τάσης σε Stable από Positive αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι καλές οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας και η σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση έχουν αντιστραφεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Παρά την έναρξη του έτους με θετική δυναμική ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ισπανίας αναμένεται να μειωθεί απότομα το 2020 και να ανακάμψει εν μέρει το 2021. Η Ισπανία αναμένεται να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία το 2020.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης, σε συνδυασμό με χαμηλότερα έσοδα, θα οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των φορολογικών δεικτών και του χρέους το 2020.
Πριν από αυτήν την κρίση, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ισπανίας ήταν κατά μέσο όρο 2,6% τα τελευταία έξι χρόνια.
Η ισπανική οικονομία αναμένεται να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο το 2020.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την αναστολή δραστηριοτήτων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες μεταφορών, αντιπροσωπεύουν υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, 23,8% στην Ισπανία
Αυτοί οι τομείς συνδέονται στενά με τον ξένο τουρισμό.
Ο κατασκευαστικός τομέας, και σε μικρότερο βαθμό, η μεταποιητική βιομηχανία, έχει επίσης επηρεαστεί σημαντικά.
Ο τουριστικός τομέας συνέβαλε συνολικά περίπου 12-13% του ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση το 2018, συμπεριλαμβανομένου του έμμεσου αντίκτυπου των τουριστικών δραστηριοτήτων.
Παρά την κυβερνητική υποστήριξη για την πρόληψη της απώλειας θέσεων εργασίας, τη συμπλήρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η μερική διακοπή της οικονομίας θα επηρεάσει τη δραστηριότητα και την απασχόληση.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,2% το 2020 και θα ανακάμψει εν μέρει κατά 6,8% το 2021.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί σε 19% το 2020 από 14,1% το 2019 και να μειωθεί στο 17,2% το 2021.
Μεσοπρόθεσμα, ο πιθανός αντίκτυπος στις οικονομικές επιδόσεις θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υγεία και την αποτελεσματικότητα των αρχών στη στήριξη των θέσεων εργασίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η απότομη οικονομική επιδείνωση πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Οι υψηλότερες προβλέψεις για απώλειες δανείων από τις ισπανικές τράπεζες και οι ασθενέστεροι όγκοι δανεισμού θα προκύψουν από τις πιο διαρθρωτικές πιέσεις κερδοφορίας που προκύπτουν από το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου και τον έντονο ανταγωνισμό.
Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, οι κρατικές εγγυήσεις και τα μορατόριουμ για την πληρωμή ενυπόθηκων δανείων θα μπορούσαν εν μέρει να αντισταθμίσουν αυτόν τον αντίκτυπο και να τον διανείμουν σε αρκετά τρίμηνα.
Ομοίως, τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας και ελάφρυνσης κεφαλαίου που έλαβαν οι εποπτικές αρχές της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς προσφοράς πιστώσεων στην Ισπανία.
Το τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί μια διαδικασία εκκαθάρισης μεγάλης κλίμακας από τότε που ξέσπασε η φούσκα της αγοράς κατοικιών, δείχνοντας σημαντική βελτίωση στους δείκτες κεφαλαίου και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συρρικνώθηκαν στο 4,8% των συνολικών δανείων το 4ο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από το ανώτατο τρίμηνο του 2013 το 13,6% του 2013, με απότομες μειώσεις στα χαρτοφυλάκια NPLs στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων.

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης