Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νομοθετική καταιγίδα ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια που κατευθύνονται στη Βουλή

tags :
Νομοθετική καταιγίδα ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια που κατευθύνονται στη Βουλή
Νομοθετική καταιγίδα ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει η παραμικρή υστέρηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου προκειμένου να πυροδοτηθεί η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι έτοιμα για να προωθηθούν στη Βουλή επτά νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία που περικλείονται σε αυτά, είναι τα εξής:

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις

Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, κινείται με γνώμονα, πρωτίστως, να διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up εταιρείες, αλλά και άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στο χώρο εργασίας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, να περιοριστεί η παραοικονομία και  και να ενθαρρυνθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.
«Είναι», όπως τόνισε κατα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία». Κάλεσε, μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο, να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μικροπιστώσεων θα λειτουργεί με τρόπο «δίκαιο, διαφανή και με την δέουσα εποπτεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και μέρος της παραοικονομίας, αλλά και της τοκογλυφίας».

Νομοσχέδιο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση εντάσσεται στον ευρύτερο  σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις  και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Συμβάλλει στην  επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που -όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο- προτίθεται να παρουσιάσει, μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου, στις 5 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αποβλέπει, όπως υπογράμμισε, στην μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, πρώτα απ΄ όλα, οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί  η δράση «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» η οποία προβλέπει την καταβολή οικολογικού bonus για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών ή (κατά συγκεκριμένη περίπτωση) plug in υβριδικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ή υβριδικών εξωτερικής φόρτισης  ΤΑΞΙ, εταιρικών στόλων και ελαφρών οχημάτων έως 3,5 τόνων, καθώς και δικύκλων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Επιπροσθέτως, προβλέπονται φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες  για απόκτηση /χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.
Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις  για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους.
Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον δημόσιο τομέα. Κίνητρα για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης, με στόχευση στις λιγνιτικές περιοχές. Υποχρέωση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνσεις για εγκατάστασή τους στα υφιστάμενα κτίρια. Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης με ανταγωνιστικούς όρους που «ξεκλειδώνει» επενδύσεις. Κανόνες ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των φορτιστών.

Νομοσχέδιο υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης Οπτικοακουστικών έργων, Ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης»

Στόχος του νομοσχεδίου  είναι αφενός, η προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό και αφετέρου, η ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσα από την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και τη θέσπιση διαδικασιών που διευκολύνουν την ψηφιακή διεπαφή του Δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Στο νομοσχέδιο εντάσσονται και οργανωτικά ζητήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία των δομών του. Έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα λόγω της στόχευσής του στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών, μέσα από την απλούστευση και την επιτάχυνση των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για την χορήγηση ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, έχει και εκσυγχρονιστικό πρόσημο, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, καθώς ενισχύεται αποτελεσματικά η ψηφιακή διακυβέρνηση μέσω της θέσπισης υπηρεσιών και διαδικασιών που μεταβάλλουν τις συναλλαγές του Κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

-Ο επανακαθορισμός των ελάχιστων ποσών των επιλέξιμων δαπανών που απαιτούνται να υλοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια
-Η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης από 35% σε 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής για όλα τα οπτικοακουστικά έργα που υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης του νόμου.
-Η διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης με προσθήκη των  πάσης φύσεως νομικών προσώπων,  καθώς και της η Ε.Ρ.Τ..
-Η απλούστευση της αίτησης υπαγωγής και η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.
- Η  διευκόλυνση κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου στη λειτουργία και τις συναλλαγές του.
-Η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των αποφάσεων υπαγωγής στο ΦΕΚ. Αρκεί πλέον η δημοσίευση στον δικτυακό χώρο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
-Η έκπτωση φόρου 30% για τις επιλέξιμες δαπάνες και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, καθώς και με τη διασυνοριακή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.
Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο ρυθμίσεις που αφορούν στις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες: Η πρώτη αναφέρεται στην άυλη συνταγογράφηση που θεσπίστηκε με Π.Ν.Π. (20/3/2020) η  οποία ήδη λειτουργεί παραγωγικά. Στόχος είναι ο περιορισμός -κατά το δυνατόν- της άμεσης επαφής γιατρού και ασθενή, όπου αυτή δεν απαιτείται, προς διευκόλυνση των ασθενών.
Η δεύτερη αφορά στην ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών θεραπειών μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Εφεξής, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα διενεργούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας αυτής και μέσω των Κ.Ε.Π., για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Σκοπός της ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των πολιτών στις σχετικές συναλλαγές τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζονται ακόμη, μια σειρά άλλα θέματα:

-Συγκροτείται υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με αρμοδιότητα τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών και τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης τους κατά τις συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση.
- Αναβαθμίζεται το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών ως  κεντρική βάση μοναδικής καταχώρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών μέσω της οποίας θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα.
- Προβλέπεται η υποχρέωση των φορέων του δημόσιου τομέα να διενεργούν ταυτοποίηση του λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με τον ΑΦΜ του δικαιούχου ή συνδικαιούχου του λογαριασμού, πριν την καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας, επιδοτήσεων, επιδομάτων προνοιακού ή μη χαρακτήρα, μερισμάτων, επιστροφή φόρων.·
- Απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής και λήψης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.
Από την 31.10.2020, όλοι οι φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται να λαμβάνουν το αποδεικτικό αυτό μέσω των πληροφοριακών τους συστημάτων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή του από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας - Τι προβλέπει η σύμβαση δωρεάς μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος

Η  σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για το έργο V αφορά στην ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, με δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με τον εξοπλισμό τους και έχει  συνολικό κόστος 26.400.000 ευρώ. Στη σύμβαση αυτή που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή προβλέπονται ανάμεσα στ’ άλλα:
-Η δαπάνη ολοκλήρωσης του Έργου V φτάνει τα  26.400.000 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα. Το ποσό αυτό δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α. και δασμούς.
-Η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και το υπουργείο Μεταφορών με βάση  Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί πριν την ολοκλήρωση του έργου.
-Τα εναέρια μέσα μετά την παράδοσή τους στο Δημόσιο  θα φιλοξενούνται σε βάσεις αεροδιακομιδών τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.
-Τα εναέρια μέσα και ο εξοπλισμός τους παραμένουν στην πλήρη κυριότητα του Υπουργείου Υγείας και στην χρήση του ΕΚΑΒ.
Το Δημόσιο, το ΕΚΑΒ και η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνουν να εξασφαλίζουν τη συντήρηση των εναέριων μέσων και του εξοπλισμού τους, να μεριμνούν για την  εύρυθμη λειτουργίας τους και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη  φύλαξη και την ασφάλειά τους.

Νομοσχέδιο υπουργείου Πολιτισμού - Σε τι αποσκοπεί  η προβλεπόμενη στο ν/σ  αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αναδιοργανώνεται η δομή του και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του. Στόχος είναι να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό, να στηρίξει την στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος. Βασικοί αναπτυξιακοί σκοποί του ΟΔΑΠ είναι:
α) Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.
β) Η αύξηση των πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις, από την παροχή υπηρεσιών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
γ) Η διάθεση των πόρων αυτών για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το σύγχρονο Πολιτισμό.
Προβλέπεται ακόμη ότι η περαιτέρω υποστήριξη της λειτουργίας του ΟΔΑΠ σε εξειδικευμένα θέματα των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την ψηφιακή προβολή, την διοργάνωση εκδηλώσεων, τον έλεγχο και την περαιτέρω αύξηση των εσόδων από εισιτήρια, πωλήσεις εκμεταλλεύσεις κ.τ.λ., μπορεί να γίνεται με τη χρήση των δυνατοτήτων εξωτερικών αναθέσεων σε ιδιώτες (outsourcing).
Με τις ρυθμίσεις αυτές, θα δημιουργηθεί μια δομή που θα συνδέει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.
Επίσης, θα προωθήσει στον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης την καινοτομία και την τεχνολογία και θα δημιουργήσει πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης.
Ταυτόχρονα θα διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα.

Νομοσχέδιο υπουργείου Ναυτιλίας - «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο»

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή νέας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο Νησιωτικό χώρο, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, και καινοτομίες στο συντονισμό της αναγκαίας διακυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο εισάγονται συγκεκριμένα εργαλεία όπως:
-Το πρόγραμμα «Νέαρχος» για τη χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα, που έχει στόχο τη μόχλευση πόρων για την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής, ενέργειας και περιβάλλοντος.
-Το πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει μίγμα χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών και αποσκοπεί στη δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.
-Το Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας, που αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση ερευνών-μελετών για τη συστηματική παρακολούθηση της αγοράς και την ανάπτυξη επαρκώς τεκμηριωμένων προτάσεων.
-Η σύσταση Ταμείου Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας και ιδίως στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας.
-Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας για  την  προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο.
-Η δημιουργία πλατφόρμας Ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής  που θα λειτουργεί ως μηχανισμός παρακολούθησης και τεκμηρίωσης δεδομένων που συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων ή και τη διαχείριση γνώσης στα πεδία της Εθνικής Στρατηγικής.

Νομοσχέδιο υπουργείου Εξωτερικών  για τον Οργανισμό του υπουργείου

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου περικλείονται η ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του Υπουργείου καθώς και ο εκσυγχρονισμός του Οργανωτικού Σχήματος. Ακόμη, συγκαταλέγονται η ενοποίηση Δομών για την αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων, η αναδιάρθρωση Μηχανισμού Διοικητικής Υποστήριξης, η απλοποίηση διαδικασιών και η αντιμετώπιση γραφειοκρατίας αλλά και η ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης