Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα κατά της Κίνας για τη νέα νομοθεσία στο Χονγκ Κονγκ

Rabobank: Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα κατά της Κίνας για τη νέα νομοθεσία στο Χονγκ Κονγκ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας ως απάντηση στους χειρισμούς τους στο Χονγκ Κονγκ
Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να λάβει μέτρα κατά του Πεκίνου για τη νέα νομοθεσία στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναμένεται να δώσει στις 29 Μαΐου συνέντευξη Τύπου διά της οποίας πρόκειται να ανακοινώσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.
Οι σκληροί σύμβουλοι του Trump προτείνουν κατά μέτωπο επίθεση…
Στο μεταξύ, Donald Trump, στις 28 Μαΐου υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που αναγκάζει κάποιες υπηρεσίες να προβούν σε εκ νέου ερμηνεία της νομοθεσίας που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το διάταγμα εμποδίζει τα social media να λογοκρίνουν απόψεις ή να μεροληπτούν σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτή η νομοθεσία που παρήχθη μπορεί μάλιστα να αφορά και όλους τους ιδιοκτήτες εταιρειών που παρέχουν ενημερωτικές υπηρεσίες.
Αν μη τι άλλο, η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, με τους δικηγόρους να σηκώνουν ήδη τα μανίκια τους για να τοποθετηθούν σε σχέση με τους αλγορίθμους που καθορίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βλέπει ο εκάστοτε χρήστης.
Σε κάθε περίπτωση, το διάταγμα Trump αποτελεί μια ξεκάθαρη νίκη της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Πέρα από τα παραπάνω, στα πλέον σοβαρά, ο Donald Trump αναμένεται να δώσει στις 29 Μαΐου συνέντευξη Τύπου διά της οποίας πρόκειται να ανακοινώσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι στην Κίνα, ως απάντηση στον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που πέρασε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.
Αν και δεν έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο της ομιλίας Trump, σύμφωνα με την αισιόδοξη εκδοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ρισκάρει μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου απέναντι στην Κίνα.
Επίσης, χρειάζεται το Χονγκ Κονγκ και την κινεζική αγορά – ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη από τις κινεζικές κεφαλαιακές εισροές.
Στο δυσμενές σενάριο, ο Trump, στο πλαίσιο του νέου αφηγήματος που χρειάζεται για να επανεκλεγεί, θα «τελειώσει» την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα.
Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να τάσσεται στο πλευρό του.
Οι σκληροί σύμβουλοι του Trump προτείνουν κατά μέτωπο επίθεση, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να διασώσει και τους αγρότες της χώρας, που βλέπουν τα αποθέματά τους αδιάθετα.
Βέβαια, υπάρχει και η Fed…
Με άλλα λόγια, το να υπάρξει «επίθεση» κατά της Κίνας, ως αντίποινα, συγκεντρώνει μια πιθανότητα της τάξης του 50%.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Trump το πολύ-πολύ να υπογράψει κάποιες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων για το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων του Ουιγούρων, μουσουλμανικής ομάδας που διαβιοί στην επικράτεια της Κίνας.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ακόμη δεν φαίνεται να εκφράζει καμία επιθυμία για απευθείας συναλλαγές με γιούαν.
Αναμένει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και θέλει να διασφαλίσει πως θα μπορέσει να λάβει αντικυκλικά μέτρα.
Να σημειωθεί πως ένα αδύναμο γιουάν δεν έχει καμία σημασία για τις εξαγωγές εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση – το Πεκίνο φαίνεται να επιδοτεί τις εξαγωγές του, ούτως ή άλλως.
Νεότερα μετά την ομιλία Trump… Ίδωμεν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης