Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικό γύρισμα στη Wall μετά τις ανακοινώσεις Trump για Κίνα - Κέρδη +0,48% για S&P 500 - Ο γερμανικός DAX -1,65%

Ανοδικό γύρισμα στη Wall μετά τις ανακοινώσεις Trump για Κίνα - Κέρδη +0,48% για S&P 500 - Ο γερμανικός DAX -1,65%
Στροφή 180 μοιρών στη Wall Street μετά τις κυρώσεις Τραμπ κατά Κινέζων
Σε θετικό έδαφος ανέκαμψαν οι αμερικανικοί δείκτες καθώς οι επενδυτές άκουσαν με ανακούφιση την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Trump για την  Κίνα στην οποία, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα αναλάβει δράση για την εξάλειψη της ειδικής μεταχείρισης έναντι του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, δεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Κίνα νωρίτερα μέσα στο 2020.
Υπενθυνίζεται ότι το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα δρομολογήσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρεμβαίνουν σε εσωτερικά θέματα της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump με τα social media.
Μάλιστα, παρά το πρωτοφανές προεδρικό διάταγμα του Trump, το Twitter τοποθέτηση ειδική σήμανση πάνω από ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, αυτή τη φορά, για τις διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του George Floyd.
«Έχουμε αναλάβει δράση για να αποτρέψουμε κι άλλους να εμπνευστούν να διαπράξουν βίαιες πράξεις, αλλά διατηρήσαμε το Tweet, διότι είναι σημαντικό το κοινό να μπορεί να βλέπει το tweet δεδομένης της σχέσης με τα τρέχοντα σημαντικά θέματα» αναφέρει το twitter σήμερα (29/5/2020) το πρωί.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση -0,07% στις 25.383 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,48% στις 3.044 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατλεγραψε κέρδη +1,29% στις 9.489 μονάδες.   
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 27,33 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -1,65% στις 11.586 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες -0,84% στις 18.197 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «βουτιά» 13,6% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 13% σύμφωνα με το Marketwatch.
H πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες Μαρτίου αναθεωρήθηκε στο -6,9%.
Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 10,5% τον Απρίλιο, λόγω των κυβερνητικών πληρωμών, από πτώση 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε τον Απρίλιο κατά 7,2% στα $69,7 δισ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα $63 δισ.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν άνοδο 0,4% στα αποθέματα χονδρικής και πτώση 3,6% στα αποθέματα λιανικής.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα νευρικής αναμονής που έχει διαμορφώσει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Trump ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την Κίνα μετά την έγκριση από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της νέας νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Από την πλευρά του το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα δρομολογήσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Κίνας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έχει στείλει παρατηρήσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία μετά την κοινή δήλωση των χωρών αυτών που ασκούσε κριτική στο Πεκίνο για τη νέα νομοθεσία.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεχώρισε η ανακοίνωση της  Renault SA ότι θα περικόψει  πάνω από 14.000 θέσεις εργασίας σε περίοδο τριών ετών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τον περιορισμό των δαπανών κατά πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων για οχήματα κατέγραψαν πτώση -2,5%, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής και των τραπεζών να υποχωρούν πάνω από -2%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (29/5) η Eurostat, εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,3% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -0,1%.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, και συγκεκριμένα στο -12% έναντι -9,7% τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές υπηρεσιών και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% και το 0,2% αντίστοιχα.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, τότε ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 0,9% σε ετήσια βάση, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.
Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, ενώ επιβραδύνθηκε η χορήγηση καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθε στο 6,6% από 5,5% τον Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο 3% από 3,4%.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο από 7,5% τον Μάρτιο.
Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε στο 11,9% από 10,4% τον Μάρτιο.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (29/5) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω του lockdown για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησαν κατά -5,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2007.
Ωστόσο, η πτώση που σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις ήταν μικρότερη σε σχέση τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν κατά -12%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας υποχώρησαν κατά -6,5% έναντι ετήσιας πτώσης -1,2% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -14%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, η σημαντική πτώση που σημειώθηκε στις πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων, και συγκεκριμένα στο -14,5% σε μηνιαία βάση, αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο της τάξεως του +6,2% που καταγράφηκε στις πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού.
Κατά 5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας το α΄ 3μηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ενώ σε τριμηνιαία βάση η συρρίκνωση ήταν της τάξεως του 5,3%.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία ήταν ηπιότερα της πρώτης εκτίμησης, όταν είναι αναφερθεί ότι η συρρίκνωση ήταν 5,4% σε ετήσια και 5,8% σε τριμηνιαία βάση.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων είναι η μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά το α' τρίμηνο του 2020, γεγονός που αποδίδεται στα αυστηρά περιοριστικά που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,3%, αναθεωρημένο από 4,7%.
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2020 κάνουν λόγο για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5,1% το α' τρίμηνο του 2020, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 8%.

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,78%

Νευρικότητα παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή (29/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το Χονγκ Κονγκ και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,18% στις 21.877,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,63% και τις 5.755,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% στις 2.029,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,15% στις 1.335,51 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,78% στις 22.952 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο -0,02% και τις 10.942,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 2.852,35 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ασιατικών αγορών, καθώς έκλεισε στο +0,77% και τις 10.735,19 μονάδες.
Η έγκριση της νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ από το κινεζικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στο Πεκίνο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο μετά την απόφαση της Κίνας, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς εξέφρασαν την καταδίκη τους απέναντι στη σχετική εξέλιξη. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι το νομοσχέδιο του Πεκίνου θα υποχρεώσει αρκετές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που θα προκαλέσει πλήγμα στην ιδιότητα παγκόσμιου οικονομικού κόμβου που διατηρεί η περιοχή.

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης