Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα άκρα η ελληνοτουρκική ένταση - Πρόκληση Erdogan - Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά - ΥΠΕΞ: Απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

tags :
Στα άκρα η ελληνοτουρκική ένταση - Πρόκληση Erdogan - Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά - ΥΠΕΞ: Απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της
Διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα ο Erdogan ... για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του
(upd 9) Όπως είχε πραναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, T. Erdogan στην επέτειο των 567 ετών από τη μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, έδωσε εντολή, και διαβάστηκε μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία.
 Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.
Στην εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγία Σοφία.
Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.
Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.
Στην περιοχή δεν υπάρχει κοινό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως ήδη από το 2016 η Τουρκία διά στόματος του ίδιου του Erdogan έχει εκφράσει την επιθυμία η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί, κίνηση πάντως δύσκολη να πραγματοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεδομένου ότι ο ναός είναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές εκδηλώσεις έξω από την Αγιά Σοφιά μάλλον θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μια ακόμα προσπάθεια του Erdogan να απευθυνθεί στο θυμικό των ακραίων ισλαμιστών της Τουρκίας προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα και το προφίλ του.
Άλλωστε πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που εντάσσεται στην πρόθεση της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα, όπως άλλωστε φάνηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο με την ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ όσο και με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο με αφορμή την κατασκευή του φράκτη.
Image

Image

Image

Image

Image


ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών, χαρακτηρίζει την ανάγνωση του Κορανίου το υπουργείο Εξωτερικών.  

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναλυτικά
 
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
 Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.  
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Έκδοση τεσσάρων Navtex

Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε στο ίδιο μοτίβο προκλήσεων εκδίδοντας τέσσερις Navtex για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων σε μια μεγάλη περιοχή που αρχίζει από το Καστελόριζο και τη Ρόδο συνεχίζεται σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα ανοικτά του κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.
Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή που εκδίδονται οι Navtex μόνο τυχαία δεν είναι καθώς συνέβη στις 29 Μαΐου, ανήμερα δηλαδή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Τυχαία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι, καθώς είναι εκείνη που αποτυπώνεται στους τουρκικούς χάρτες με την υποτιθέμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και συμπίπτει με τις επιδιώξεις των Τούρκων να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα έχει πλήρη δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι στις Navtex οι Τούρκοι προειδοποιούν ότι τα ναυτικά γυμνάσια ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου ώρα 11:00 και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο Σάββατο 30 Μαΐου ώρα 18:30.

Σενάρια μετροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες διακινούνται σενάρια στην Τουρκία περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη, σήμερα, ημερομηνία που συμπίπτει με την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θα εξαγγείλει τη μετατροπή τού από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο ίδιος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.
«Ήρθε ο καρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης» δήλωσε ο Ali Erbas, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.
Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους.

Προαναγγελία ερευνών για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ωστόσο, η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά.
Ειδικότερα, την ίδια ημέρα που ο Erdogan ετοιμάζει τη φιέστα στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, προανήγγειλε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
«Σε τρεις με τέσσερις μήνες θα αρχίσουν οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην (βάσει του διεθνούς δικαίου) ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
 
Στεφανής (υφ.Εθνικής Άμυνας): Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο

Τη θέση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο διατύπωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται σκληρά και αποφασιστικά.
«Υπάρχουν επιχειρησιακές ενέργειες τις οποίες κάνουμε, για τις οποίες εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τις κάνουμε.
Δεν χρειάζεται να ξέρετε κάτι παραπάνω σε αυτό», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Στεφανής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην άσκηση Ηνίοχος που όπως είπε, δεν θα γίνει καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.
«Η ελληνική αεροπορία καθημερινά κάνει δέκα Ηνίοχους.
Πρόσφατα μόνο σε μία ημέρα ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές.
Άρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.
Και ξέρουμε τι κάνουμε και εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό και το κάνουμε καλά» υπογράμμισε ο κ.Στεφανής, ο οποίος εξήγησε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προχθές οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο.
Ειδικά για τον Έβρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη, στο σύνολο των 208 χλμ του ποταμού Έβρου υπάρχουν εμπόδια σε 42 χλμ σε σημεία που υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν μετανάστες.
Ερωτηθείς για το  σόου που ετοιμάζει σήμερα 29/5 το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας, R. T. Erdogan στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας».
«Ωστόσο, ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών» είπε ο κ.Στεφανής.

Πέτσας: Ενοχλεί η φιέστα Erdogan στην Αγία Σοφία – Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Τη θέση ότι ενοχλεί η φιέστα που ετοιμάζει σήμερα 29/5 το βράδυ έξω από την Αγία Σοφία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Παρακολουθούμε οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τη διάθεση των 750 δις ευρώ, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το σχέδιο διάθεσης των χρημάτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ κατά Erdogan ζητά η Γεννηματά - Καταγγέλλει βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ο κ. Erdogan συνεχίζει να προκαλεί.
Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία,  μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στον Έβρο

Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική πλευρά έχει πληθώρα ενδείξεων για αύξηση της πίεσης της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται και νέα απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για... θερμό καλοκαίρι, όπως έγινε αντιληπτό και από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού» είπε ο ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προχωρά στην κατασκευή φράκτη στον Έβρο.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κκ. Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μάλιστα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνισαν ότι το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα είναι πως τα σύνορα φυλάσσονται και θα συνεχίσουν να φυλάσσονται.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η παρέμβαση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Αμερικανικού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Mathew Palmer, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο Palmer διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.
Μάλιστα ο Palmer έκανε ρητή αναφορά σε «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη» στο Αιγαίο ενώ σχετικά με τον Έβρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.
«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις.
Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης