Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,78%

tags :
Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,78%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 2.852,35 μονάδες
Νευρικότητα παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή (29/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το Χονγκ Κονγκ και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,18% στις 21.877,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,63% και τις 5.755,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% στις 2.029,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,15% στις 1.335,51 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,78% στις 22.952 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο -0,02% και τις 10.942,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 2.852,35 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ασιατικών αγορών, καθώς έκλεισε στο +0,77% και τις 10.735,19 μονάδες.
Η έγκριση της νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ από το κινεζικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στο Πεκίνο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο μετά την απόφαση της Κίνας, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς εξέφρασαν την καταδίκη τους απέναντι στη σχετική εξέλιξη.
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι το νομοσχέδιο του Πεκίνου θα υποχρεώσει αρκετές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που θα προκαλέσει πλήγμα στην ιδιότητα παγκόσμιου οικονομικού κόμβου που διατηρεί η περιοχή.
«Όλη η προσοχή σήμερα θα εστάζεται στην προ-τοποθέτηση ενόψει της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ για τις νέες πολιτικές του απέναντι στην Κίνα, ως απάντηση για την απόφαση της χώρας να προχωρήσει με τη νομοθεσία εθνικής ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Μάλιστα, ο κ. Innes προειδοποιεί ότι «εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να αντιμετωπίσουν το Χονγκ Κονγκ ως άλλη μία πολί στην Κίνα, οι οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο», διευκρινίζοντας ότι «ένας μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η επαναταξινόμηση του Χονγκ Κονγκ ως αναδυόμενη αγορά».
«Εάν το Χονγκ Κονγκ αναταξινομηθεί ως μία αναδυόμενη αγορά, μαζί με τη Σαγκάη και τη Σενζέν, ένα τεράστιο ποσό κεφαλαιου που επενδύεται στο Χονγκ Κονγκ δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσει», δήλωσε ο κ. Innes.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών για τον Απρίλιο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι λιανικές πωλήσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -13,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Μάρτιο του 1998.
Παράλληλα, η πτώση αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν πτώση κατά -11,2%, ενώ τον Μάρτιο η ετήσια πτώση είχε διαμορφωθεί στο -4,7%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά -9,6% έναντι πτώσης -4,6% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -6,9%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο, η βιομηχαική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -9,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, διευρύνοντας τις απώλειες της τάξεως του -3,7% που είχαν σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -14,4% έναντι ετήσιας πτώσης -5,2% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -10,6%.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε οριακή αύξηση στο 2,6% έναντι 2,5% τον Μάρτιο.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος στο 2,7%.
Σύμφωνα με η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός ανέργων στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 130 χιλ. άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, στα 1,89 εκατ. άτομα συνολικά, ενώ ο αριθμός απασχολούμενων υποχώρησε κατά 800 χιλ. άτομα σε ετήσια βάση, στα 66,28 εκατ. άτομα συνολικά.
Στη Νότια Κορέα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, αντιστρέφοντας την άνοδο που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας υποχώρησε κατά -6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί άνοδος κατά +4,7%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώθηκε πτώση κατά -4,5% έναντι ετήσιας ανόδου -7,4% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης