Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τα 8 δισ. ετησίως για 4 χρόνια η Ελλάδα αποκτάει ταμειακό πλεονέκτημα – Μαζί με ομόλογα 16 δισ ετησίως – Συστήνεται τρόικα ελέγχου

Με τα 8 δισ. ετησίως για 4 χρόνια η Ελλάδα αποκτάει ταμειακό πλεονέκτημα – Μαζί με ομόλογα 16 δισ ετησίως – Συστήνεται τρόικα ελέγχου
H Ελλάδα θα μπορεί να διαθέτει σε ετήσια βάση 16 δισεκ. ταμείο από τα οποία τα 8 δισεκ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ταμειακό πλεονέκτημα θα αποκτήσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα λάβει σε βάθος 4ετίας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκ. σε επιδοτήσεις και 9,43 δισεκ. σε δάνεια συνολικά 32 δισεκ. ευρώ σε βάθος 4ετίας.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι εάν υποθέσουμε ότι θα τα παίρνει με σχετικά ετήσια ισόποση ροή, θα λαμβάνει 8 δισεκ. ετησίως.
Από τα 8 δισεκ. τα 5,6 δισεκ. θα είναι επιδοτήσεις και 2,4 δισεκ. δάνεια που ουσιαστικά αναλογεί σε μια από τις 3 ή 4 εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποιεί η Ελλάδα κάθε χρόνο.
Ως γνωστό οι επιδοτήσεις δεν επιβαρύνουν το χρέος, αλλά μόνο τα δάνεια.
Άρα εάν η Ελλάδα πάρει και τα 32 δισεκ. καθώς πολλά μπορεί να συμβούν μέσα στην 4ετία και εφόσον εγκριθούν όλα αυτά από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2020 αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνει 5,6 δισεκ. επιδοτήσεις ετησίως καθώς και 2,4 δισεκ. σε δάνεια ενώ θα εκδίδει και ομόλογα με στόχο 7,5 με 8 δισεκ. ευρώ.
Άρα η Ελλάδα θα μπορεί να διαθέτει σε ετήσια βάση 16 δισεκ. ταμείο από τα οποία τα 8 δισεκ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όμως εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα δικαιούται κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 1 τρισεκ. από την ΕΤΕπ και βεβαίως τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες – θα μπορούσε να φθάσει και στα 20 δισεκ. ρευστότητα ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια.

Με ποιους όρους θα δοθούν τα κεφάλαια;

Αν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μνημόνιο, θα συσταθεί επιτροπή τύπου τρόικας όπου θα ελέγχει για την πορεία των εκταμιεύσεων.
Κάθε χώρα θα πρέπει να υποβάλλει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο θα εγκριθούν τα ποσά αυτά.
Επίσης εάν διαπιστωθεί κατάχρηση ή κακή χρήση οι δόσεις γιατί τα κεφάλαια θα δοθούν με δόσεις, θα παγώνουν και πιθανότατα θα αφαιρείται η δόση από το πλάνο εκταμίευσης εάν μια χώρα έχει παραβατική συμπεριφορά.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει 32 δισεκ. χωρίς έλεγχο, θα πρέπει να ετοιμάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων και μια αρμόδια επιτροπή – Τρόικα θα ελέγχει την πορεία προόδου της οικονομίας.
Η Ελλάδα αποκτάει ταμειακό πλεονέκτημα αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την διαδικασία ελέγχου και χορήγησης των επιδοτήσεων και δανείων.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης