Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021 στο 70% για τις επιχειρήσεις - Τον Ιούλιο οι τελικές αποφάσεις για το μέτρο

tags :
Εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021 στο 70% για τις επιχειρήσεις - Τον Ιούλιο οι τελικές αποφάσεις για το μέτρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ
Τον Ιούλιο θα κλειδώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την πανδημία.
Το κούρεμα στην  προκαταβολή φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίες απειλούνται με ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και έκαναν χρήση των μέτρων ενίσχυσης από το κράτος.
Στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% με στόχο την ελάφρυνση των φετινών φορολογικών βαρών για περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1.            Η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές από το lockdown είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

2.            Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Ολες οι επιχειρήσεις και όλοι οι επαγγελματίες με  μείωση τζίρου πάνω από ένα ποσοστό θα κερδίζουν την ίδια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου.

3.            Το κούρεμα στην  προκαταβολή φόρου εξετάζεται να είναι της τάξεως του 50% - 70%. 
Το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί το «κλειδί» με το οποίο θα κλειδώσει η μείωση του συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος την οποία θα δουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο καθώς από τις αρχές του μήνα οι επιχειρήσεις άρχισαν σταδιακά να ανεβάζουν ρολά μετά το lockdown ενώ στις παραμέτρους που θα συνυπολογιστούν θα είναι και η συνολική πτώση του τζίρου στο «μαύρο» τρίμηνο της πανδημίας Μαρτίου – Μαΐου.
Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι.
Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%.
Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές ενώ όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης