Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κατακραυγή για τον θάνατο από αστυνομική βία - Μεγάλες ταραχές στη Μινεάπολη

ΗΠΑ: Κατακραυγή για τον θάνατο από αστυνομική βία - Μεγάλες ταραχές στη Μινεάπολη
O δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Floyd στο έδαφος
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού George Floyd, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί τη Δευτέρα το βράδυ δείχνει τον 46χρονο  με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει “ δεν μπορώ να αναπνεύσω” την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Floyd στο έδαφος.
Το πλήθος μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύχτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα.
 Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target.
Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν “θα πρέπει να επισπευστεί”, προσθέτοντας ότι εκτιμά “το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών”.
“Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του George. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!”.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα.
Η οικογένεια του George Floyd ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.
“Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου”, δήλωσε η αδελφή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC.
“Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών “δεν αρκεί”.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε χθες Τετάρτη “ για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Floyd δεν είναι στη φυλακή”. “
 Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.
Νέες εικόνες
Το βίντεο της σύλληψης του Floyd, το οποίο τράβηξε περαστικός, δείχνει έναν αστυνομικό να τον ακινητοποιεί στο έδαφος και να κρατά επί αρκετά λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Ο Floyd ακούγεται να λέει: “ δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όμως ο λευκός αστυνομικός του απαντά να παραμείνει ήρεμος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, ενώ ο Φλόιντ παύει να κινείται και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Εξάλλου νέα βίντεο φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Floyd που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.
Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.
Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “ θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος.
Image
ΟΗΕ προς ΗΠΑ: Μέτρα για να σταματήσουν οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα (28/5) τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκειας της σύλληψής του στις ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» Αφροαμερικανών.
«Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές», επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ.
«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται», συμπλήρωσε.
Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του.
Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις.
«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.
Καταδικάζοντας αυτήν τη «δολοφονία», η αξιωματούχος κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό:
«Οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν, συστήματα πρόληψης να εγκατασταθούν και κυρίως σε όλους τους αστυνομικούς, που έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας πρέπει να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».
Επιπλέον, «ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι φυλετικές διακρίσεις (...) σε αυτούς τους θανάτους πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», υπογραμμίζει.
Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις».
Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε οργή και βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη.
Η Μισέλ Μπατσελέτ σημείωσε πως κατανοεί αυτήν την «οργή», όμως προέτρεψε τους κατοίκους αυτής της πόλης της Μινεσότα να διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Η βία και η καταστροφή περιουσιών δεν επιλύουν το πρόβλημα της αστυνομικής βιαιότητας και των διακρίσεων», τόνισε.
Ταραχές στη Μινεάπολη μετά τον  θάνατο του George Floyd λόγω αστυνομικής βίας
Image

Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης