Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με την ευχή να «πιάσει τόπο», ετοιμάζει το σχέδιο για την αξιοποίηση του πακέτου της Κομισιόν η κυβέρνηση

Με την ευχή να «πιάσει τόπο», ετοιμάζει το σχέδιο για την αξιοποίηση του πακέτου της Κομισιόν η κυβέρνηση
Με χαμόγελα υποδέχτηκε ο ευρωπαϊκός νότος την πρόταση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ
Με χαμόγελα υποδέχτηκε ο ευρωπαϊκός νότος την πρόταση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ.
Η είδηση προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό να τονίζει στο υπουργικό συμβούλιο ότι η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και με σύνεση.
Τα εν λόγω κεφάλαια θα διατίθενται σε βάθος τριετίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφωθεί η χώρα και να χρησιμοποιηθούν για να μετασχηματιστεί το αναπτυξιακό μοντέλο όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνησή του.
Ωστόσο, επισήμανε με έμφαση πως είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά, να πιάσουν τόπο.
«Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία.
Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ.
Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ως παράδειγμα αποφυγής σε ότι αφορά το πακέτο, επικαλέστηκε και μια ενδιαφέρουσα, όπως είπε, φράση που διάβασε: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου.
Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας».
Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο είχε βεβαίως κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς η πολύ σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέπεσε με την επέτειο των 41 ετών από την υπογραφή της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, το 1979, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και είπε ότι καλό είναι να θυμόμαστε και στη χώρα μας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη.
Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένα γενναίο βήμα που δυναμώνει την αλληλεγγύη, τη συνοχή και τη σύγκλιση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνδυασμό δε, με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ο κ. Μητσοτάκης, προοιωνίζεται μια διαφορετική, πιο τολμηρή ευρωπαϊκή πολιτική.
Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, έθεσε ψηλά τον πήχη και το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αρθεί τώρα με τη σειρά του στο ύψος των περιστάσεων αλλά και να αδράξει την ευκαιρία που ανοίγεται για όλη την Ευρώπη ώστε να ξαναπάρει το ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα.
Σε αυτή καθεαυτή τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ακόμη και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορωνοϊού όχι μόνο συνεχίζει αλλά επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Είναι μια σειρά διατάξεις νομοσχεδίων από πολλά υπουργεία όπως το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Πολιτικής και είναι διατάξεις οι οποίες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα καθώς ενισχύουν τη ρευστότητα, προβάλουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας προσελκύουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση για παράδειγμα και στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης