Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

SIPRI: Το προσωπικό των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών μειώθηκε το 2019

tags :
SIPRI: Το προσωπικό των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών μειώθηκε το 2019
Το προσωπικό των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών μειώθηκε το 2019
Ο αριθμός των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών αυξήθηκε ελαφρά το 2019, όμως το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Το σύνολο των διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αυτών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων, έφθασε τις 61 το 2019, δηλαδή αυξήθηκε κατά μία σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, ο αριθμός των στρατιωτικών, των αστυνομικών και του πολιτικού προσωπικού που συμμετέχουν σε αυτές μειώθηκε κατά 4,8%.
Επρόκειτο για την τέταρτη συναπτή χρονιά που καταγράφηκε μείωση του προσωπικού που συμμετέχει σε τέτοιες επιχειρήσεις, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη συρρίκνωση ή την ολοκλήρωση ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ.
«Ο ΟΗΕ διατήρησε τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά οι νέες επιχειρήσεις είναι μικρότερες και είναι κυρίως πολιτικές αποστολές», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάιρ Βαν ντερ Λιν, διευθυντής του Προγράμματος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις και την Αντιμετώπιση Συρράξεων στο SIPRI.
Στην υποσαχάρια Αφρική, οι δυνάμεις μειώθηκαν κατά 5,8%, αν και σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το 71% του συνόλου του προσωπικού που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν τη συνολική μείωση του προσωπικού.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, κάτι που ισχύει ιδίως για την αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (MINUSCO) και αυτή στο Νταρφούρ (MINUAD).
«Παρότι οι καταστάσεις δεν έχουν σταθεροποιηθεί εντελώς, έχουν βελτιωθεί ασφαλώς σε σύγκριση με το παρελθόν», σημείωσε ο Βαν ντερ Λιν.
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πλέον είναι «πολύ λιγότερο διατεθειμένο να αναπτύξει (προσωπικό) για νέες μεγάλες επιχειρήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας για παράδειγμα εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη, όπου το ζήτημα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων για την ώρα παραμένει στο επίπεδο της συζήτησης.
Αυτή η έλλειψη βούλησης για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών εξηγείται από τη στάση κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, που θέλουν να γίνουν οικονομίες, αλλά και το αίσθημα ότι οι ειρηνευτικές αποστολές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.
Μετά τη μείωση του προσωπικού στην υποσαχάρια Αφρική, η προσοχή φαίνεται πως στράφηκε στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, τις μόνες περιοχές όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 4,7% του προσωπικού που είναι ανεπτυγμένο.
Σχεδόν 138.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι ήταν αναπτυγμένοι σε διεθνές επίπεδο στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το SIPRI.
Από τις 61 αποστολές, στις 22 ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, σε 33 περιφερειακοί οργανισμοί και συμμαχίες, ενώ σε έξι έχουν γίνει διευθετήσεις μεταξύ χωρών.
Η πιο πολυαίμακτη αποστολή παραμένει αυτή στο Μαλί (MINUSMA), η οποία υπέστη τους 22 από τους 23 θανάτους ένστολων μελών ειρηνευτικών δυνάμεων οι οποίοι οφείλονταν σε εχθρικές ενέργειες - εξαιρουμένων δυστυχημάτων και ασθενειών -, τονίζει το SIPRI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης