Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού είναι απλά… τζόγος, τα κράτη παίζουν τα ρέστα τους

El-Erian: Τα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού είναι απλά… τζόγος, τα κράτη παίζουν τα ρέστα τους
Οι κυβερνήσεις παίζουν τα ρέστα τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά αυτή η παρτίδα πόκερ θα έχει πολλούς γύρους, ανέφερε ο ιδρυτής της Pimco και επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Allianz, Mohamed El-Erian
Με παρτίδα πόκερ συνέκρινε τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής κατά του κορωνοϊού ο ιδρυτής της Pimco και επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Allianz, Mohamed El-Erian, προειδοποιώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πως τα «όπλα» που χρησιμοποιούν είναι θέμα χρόνου να εκπυρσοκροτήσουν.
Σε συνέντευξή του στο IFC Insights, ο El-Erian εξισώνει τα οικονομικά πακέτα στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με μια κατάσταση «τα παίζουμε όλα μέσα» (all) παιχνίδι πόκερ, με τους παίκτες-τζογαδόρους να δίνουν τα ρέστα τους.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος το 2009 προειδοποίησε για την «έναρξη» μιας νέας κανονικότητας αργής ανάπτυξης, υποστήριξε πως όταν κάποιος παίζει τα «ρέστα» του μπορεί να εγκαταλείψει την πράσινη τσόχα θριαμβευτής.
Από την άλλη πλευρά, εάν χάσει, ο παίκτης δεν θα μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι, διότι θα τα έχει χάσει όλα.
Συνεπώς, μια στρατηγική «τα παίζουμε όλα για όλα» προσφέρεται για παιχνίδι ενός γύρου, όχι όμως για μαραθώνιο, όπως είναι η τρέχουσα πανδημική κρίση.
Ο El-Erian πρότεινε, μάλιστα, επεσήμανε το εξής:
Οι χώρες θα υποστούν διαφορετικές φάσεις:
Ανακούφιση, πόνο, προσωρινή άρση των lockdown και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και ανοσία της αγέλης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν μετρήσεις σε περίπτωση επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις που προβαίνουν σε πανικόβλητες παρεμβάσεις είναι επιρρεπείς στο λάθος.
«Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.
Το σημαντικό είναι κάποιος να το εντοπίζει γρήγορα, όπου απαιτείται».
Προβλέποντας την άφιξη μιας τρίτης εποχής αποπαγκοσμιοποίησης, ο El-Erian εκτίμησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν την πανδημία.
Η πρώτη περίοδος αποπαγκοσμιοποίησης ήλθε με τους πολίτες να απομονώνουν συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, ενώ η δεύτερη με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης