Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτικοί οίκοι για Ταμείο Ανάκαμψης: Καλύτερο του αναμενομένου (Citigroup), Καλή Αρχή (Bank of America), Φιλόδοξο (Goldman Sachs)

Επενδυτικοί οίκοι για Ταμείο Ανάκαμψης: Καλύτερο του αναμενομένου (Citigroup), Καλή Αρχή (Bank of America), Φιλόδοξο (Goldman Sachs)
Θετικές για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ οι Citigroup και Goldman Sachs, πιο επιφυλακτική η Bank of America
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχτηκαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 5,4% του ΑΕΠ των 27 της ΕΕ σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2021.

Citigroup: Και η Ελλάδα ανάμεσα στους ωφελημένους

Σύμφωνα με τη Citigroup, η δυναμικότητα του ταμείου ήταν καλύτερη του αναμενομένου, με τα 2/3 των κεφαλαίων θα δοθούν υπό τη μορφή των επιδοτήσεων την περίοδο 2021-2024.
Όπως αναφέρει η Citigroup, η Ισπανία θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους ωφελημένους, με 82,2 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), με την Ιταλία να λαμβάνει 56,7 δισ. (3,2% του ΑΕΠ), την Πολωνία με 36 δισ. (6,8% του ΑΕΠ) και την Ελλάδα με 33,4 δισ. (17,8% του ΑΕΠ).
Αντίθετα, αυτή που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Γερμανία (133,3 δισ. ή 3,9% του ΑΕΠ), η Γαλλία (52,3 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ), η Ολλανδία (31 δισ. ή 3,5% του ΑΕΠ) και η Σουηδία (16,6 δισ. ή 3,5% του ΑΕΠ), είναι οι λιγότερο ωφελημένοι.

Bank of America: Καλή αρχή η πρόταση της Κομισιόν

Από τη μεριά της, η Bank of America, θεωρεί ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι μια καλή αρχή.
Μάλιστα τιτλοφορεί το έκτακτο note της ως "the symbol trumps the economics" (ο συμβολισμός ξεπερνά τα οικονομικά), τονίζοντας ότι οι επείγουσες οικονομικές ανάγκες δεν θα καλυφθούν, αλλά είναι μια καλή αρχή.
Κατά τυπικό ευρωπαϊκό τρόπο, οι λεπτομέρειες της πρότασης κατανέμονται σε μια πληθώρα εγγράφων που θα χρειαστούν χρόνο για να αναλυθούν.
Ορισμένες πτυχές (αποπληρωμή της έκδοσης της ΕΕ ή πραγματική κατανομή επιχορηγήσεων ανά χώρα ή τομέα) δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αλλά αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τον ποσοτικό προσδιορισμό των πραγματικών μεταφορών.
Θα υπάρχει προϋπόθεση για τη βοήθεια που παρέχεται, αλλά θα ήταν ευπρόσδεκτη περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα ήταν αυτές οι προϋποθέσεις και πώς ταιριάζουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Επομένως, οι επενδυτές πρέπει να τους προσέξουν, αναφέρει η Bank of America.
Να θυμάστε ότι η πρόταση είναι μόνο η αρχή των πολιτικών διαπραγματεύσεων που πρέπει να οδηγήσουν σε ομόφωνη απόφαση μεταξύ της ΕΕ27.
Αυτό θα πάρει χρόνο.
Παρά την έντονη γερμανική υποστήριξη, η καγκελάριος Merkel έχει ήδη επισημάνει ότι η σύνοδος κορυφής της 18ης Ιουνίου μπορεί να είναι πολύ νωρίς για αποτελέσματα.
Είναι απίθανο το σημερινό σχέδιο να εφαρμοστεί πλήρως.

Goldman Sachs: Θα μειωθούν οι δανειακές ανάγκες σε Ιταλία και Ισπανία

Όμως, η Επιτροπή έχει θέσει το σημείο εκκίνησης αρκετά υψηλό για να επιτρέψει μια συμβιβαστική λύση που μπορεί ακόμα να δώσει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, αναφέρει η Bank of America.
Ως φιλόδοξο σχέδιο χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη κατανομή στις εκταμιεύσεις προς χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των μεγάλων δανειακών αναγκών στην Ιταλία και την Ισπανία.
Ωστόσο, με την έγκριση που απαιτείται ακόμη από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 εθνικά κοινοβούλια, αναμένουμε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

Capital Economics: Σημαντική η πρόταση της ΕΕ, αλλά η ΕΚΤ θα σηκώσει το βάρος - Θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στις 4/6

Σημαντική χαρακτηρίζει η Capital Economics την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ εκτιμά ότι θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.
«Η πρόταση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική απάντηση της Ευρώπης είναι αρκετά μεγάλη και θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες και τα κεφάλαια δεν θα εκταμιευθούν πριν το 2021.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα κληθεί και πάλι να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την ώρα», εκτιμούν οι αναλυτές.
Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέονται με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και είναι απίθανο να εκταμιευθούν πριν τον Ιανουάριο του 2021.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για 4ετή περίοδο (2021-2024).
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, που αφορούν μεταξύ άλλων την υγειονομική περίθαλψη και τις επενδύσεις στο περιβάλλον.
Όσον αφορά την αποπληρωμή, η Capital Economics σημειώνει ότι είναι νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος για κάθε χώρα.
Όσον αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 82 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77 δισ., η Γαλλία 39 δισ. και η Ελλάδα 22 δισ.
Τα ποσά αντιστοιχούν στο 4,6% του ΑΕΠ της Ιταλίας, του 6,2% της Ισπανίας, του 1,6% της Γαλλίας και του 10,6% της Ελλάδας.
Η χρηματοδότηση αυτής της κλίμακας σαφώς θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, ωστόσο καλύπτουν μόνο ένα μέρος του κόστους της κρίσης, δεδομένου του ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί 20-35% του ΑΕΠ.
Για να εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί ομόγωνα από τα 27 κράτη - μέλη, οπότε θα ξεκινήσει μια περίοδο διαπραγματεύσεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου.
Οι αποκαλούμενες «frugal four» - Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Ολλανδία - θα προσπαθήσουν να μειώσουν το ποσοστό των επιχορηγήσεων και θα ζητήσουν την επιβολή όρων και δικλείδων ασφαλείας, σημειώνει η Capital Economics.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της στήριξης των 4 μεγάλων οικονομιών της ΕΕ στην πρόταση που παρουσιάστηκε χθες, η τελική συμφωνία αναμένεται να είναι κοντά στο σχέδιο της Κομισιόν.
H συμφωνία θα αποτελέσει μία τεράστια αλλαγή στην οικονομική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό όφελος για τις χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι μέτρο βραχυπρόθεσμα, καθώς η ΕΕ προσπάθησε να «χωρέσει» τη δημοσιονομική της απάντηση στην υπάρχουσα δομή του προϋπολογισμού.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του περιορισμού στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, εξηγούν οι αναλυτές.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης