Συνέχεια στην ελληνοτουρκική ένταση - Φιέστα Erdogan στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της Άλωσης

Συνέχεια στην ελληνοτουρκική ένταση - Φιέστα Erdogan στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της Άλωσης
Διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα ο Erdogan ... για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του
(upd) Αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος όχι μόνο δεν διστάζει να παραδίδει μαθήματα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά στήνει σήμερα Παρασκευή 29/5 και ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης μια τεράστια επικοινωνιακή φιέστα έξω από την Αγία Σοφία.
Έξω από την Αγία Σοφία έχει στηθεί ένα ομοίωμα τείχους που εντάσσεται στο πλαίσιο του επικοινωνιακού show που θέλει να στήσει ο Erdogan, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις είχε αναφέρει πως θα αναγνωστεί η προσευχή της Άλωσης και θα διαβαστούν προσευχές στην Αγία Σοφία, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Άλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού.
Αργότερα, διευκρινίστηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους προσκύνημα ενώ δεν θα υπάρξει και κοινό στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως ήδη από το 2016 η Τουρκία διά στόματος του ίδιου του Erdogan έχει εκφράσει την επιθυμία η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί, κίνηση πάντως δύσκολη να πραγματοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεδομένου ότι ο ναός είναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές εκδηλώσεις έξω από την Αγιά Σοφιά μάλλον θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μια ακόμα προσπάθεια του Erdogan να απευθυνθεί στο θυμικό των ακραίων ισλαμιστών της Τουρκίας προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα και το προφίλ του.
Άλλωστε πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που εντάσσεται στην πρόθεση της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα, όπως άλλωστε φάνηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο με την ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ όσο και με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο με αφορμή την κατασκευή του φράκτη.

Στεφανής (υφ.Εθνικής Άμυνας): Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο – Μας ενοχλεί το show Erdogan στην Αγιά Σοφιά


Τη θέση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο διατύπωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται σκληρά και αποφασιστικά.
«Υπάρχουν επιχειρησιακές ενέργειες τις οποίες κάνουμε, για τις οποίες εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τις κάνουμε.
Δεν χρειάζεται να ξέρετε κάτι παραπάνω σε αυτό», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Στεφανής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην άσκηση Ηνίοχος που όπως είπε, δεν θα γίνει καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.
«Η ελληνική αεροπορία καθημερινά κάνει δέκα Ηνίοχους.
Πρόσφατα μόνο σε μία ημέρα ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές.
Άρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.
Και ξέρουμε τι κάνουμε και εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό και το κάνουμε καλά» υπογράμμισε ο κ.Στεφανής, ο οποίος εξήγησε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προχθές οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο.
Ειδικά για τον Έβρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη, στο σύνολο των 208 χλμ του ποταμού Έβρου υπάρχουν εμπόδια σε 42 χλμ σε σημεία που υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν μετανάστες.
Ερωτηθείς για το  σόου που ετοιμάζει σήμερα 29/5 το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας, R. T. Erdogan στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας».
«Ωστόσο, ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών» είπε ο κ.Στεφανής.

Πέτσας: Ενοχλεί η φιέστα Erdogan στην Αγία Σοφία – Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Τη θέση ότι ενοχλεί η φιέστα που ετοιμάζει σήμερα 29/5 το βράδυ έξω από την Αγία Σοφία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Παρακολουθούμε οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τη διάθεση των 750 δις ευρώ, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το σχέδιο διάθεσης των χρημάτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ κατά Erdogan ζητά η Γεννηματά - Καταγγέλλει βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ο κ. Erdogan συνεχίζει να προκαλεί.
Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία,  μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Τελευταίο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ήταν η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή δηλώσεις του υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδια.
«Δεν δεχόμαστε μαθήματα.
Δεν νομιμοποιούμε την παραβατικότητα σας» απάντησε η Αθήνα στην τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου στην ουσία η Ελλάδα χαρακτηρίζεται... βάρβαρη χώρα.
«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αθήνα, κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».
Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα:
«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Η «επίθεση» της Τουρκίας

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών -εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της για την ενίσχυση των ελληνικών συνόρων στον Έβρο και τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών - κάλεσε την Αθήνα να... γλιτώσει από τη δική της βαρβαρότητα.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα, παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και καλεί τη χώρα μας να εκλογικευτεί.
Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Άγκυρα αναφέρει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα.
Το ελληνικό κράτος πρέπει να γλιτώσει από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, να μην κάνει βαρβαρότητες, να μην τους προωθεί στα σύνορα».

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στον Έβρο

Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική πλευρά έχει πληθώρα ενδείξεων για αύξηση της πίεσης της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται και νέα απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για... θερμό καλοκαίρι, όπως έγινε αντιληπτό και από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού» είπε ο ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προχωρά στην κατασκευή φράκτη στον Έβρο.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κκ. Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μάλιστα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνισαν ότι το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα είναι πως τα σύνορα φυλάσσονται και θα συνεχίσουν να φυλάσσονται.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η παρέμβαση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Αμερικανικού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Mathew Palmer, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο Palmer διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.
Μάλιστα ο Palmer έκανε ρητή αναφορά σε «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη» στο Αιγαίο ενώ σχετικά με τον Έβρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.
«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις.
Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρωτοφανής επίθεση από τον γενικό γραμματέα του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης

Μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εξαπέλυσε, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ismet Buyukataman, προειδοποιώντας τους Έλληνες για νέα Μικρασιατική Καταστροφή!
«Η συμβουλή μας προς το ελληνικό κράτος είναι να δέσει ένα λουρί στα εγγόνια εκείνων που διέπραξαν ελαφρά την καρδία τις σφαγές ενάντια στο τουρκικό έθνος μεταξύ του 1919 και 1922.
Διαφορετικά, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το τουρκικό έθνος εξακολουθεί να διαθέτει συνεχιστές του Kemal Atatürk και ότι αυτή τη φορά μπορεί να χρειαστεί να κολυμπήσουν μέχρι τη Σικελία».
Η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τούρκος εθνικιστής αποτελεί απάντηση –όπως ισχυρίζεται- στις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου.
«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, και αυτοί οι αγνώμονες που έκαψαν την τουρκική σημαία επιτέθηκαν στον Kemal Atatürk και το τουρκικό έθνος με το όνειρο για ένα "Κράτος του Πόντου" και αυτή η κωμωδία έχει μετατραπεί σε απύθμενο μίσος.
Αλλά να μην έχει κανείς αμφιβολία: Θα μετατρέψουμε τα όνειρά τους σε εφιάλτη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του εθνικιστικού κόμματος.
Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο ίδιος πρόσθεσε:
«Οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων είναι από εκείνους που γνωρίζουν καλά τις ανθρώπινες αρετές του τουρκικού έθνους και πως έζησαν ελεύθερα για αιώνες κάτω από την τουρκική κυριαρχία.
Δεν έχει αιμορραγήσει ούτε μία μύτη ελληνική, εκτός από των εισβολέων Ελλήνων στρατιωτών, τους οποίους ο Kemal Atatürk στραγγάλισε στους άγιους τόπους της πατρίδας», είπε ο Τούρκος πολιτικός.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS