Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σημαντική η πρόταση της ΕΕ, αλλά η ΕΚΤ θα σηκώσει το βάρος - Θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στις 4/6

Capital Economics: Σημαντική η πρόταση της ΕΕ, αλλά η ΕΚΤ θα σηκώσει το  βάρος - Θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στις 4/6
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στις 4 Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων
Σημαντική χαρακτηρίζει η Capital Economics την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ εκτιμά ότι θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.
«Η πρόταση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική απάντηση της Ευρώπης είναι αρκετά μεγάλη και θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες και τα κεφάλαια δεν θα εκταμιευθούν πριν το 2021.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα κληθεί και πάλι να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την ώρα», εκτιμούν οι αναλυτές.
Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέονται με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και είναι απίθανο να εκταμιευθούν πριν τον Ιανουάριο του 2021.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για 4ετή περίοδο (2021-2024).
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, που αφορούν μεταξύ άλλων την υγειονομική περίθαλψη και τις επενδύσεις στο περιβάλλον.
Όσον αφορά την αποπληρωμή, η Capital Economics σημειώνει ότι είναι νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος για κάθε χώρα.
Όσον αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 82 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77 δισ., η Γαλλία 39 δισ. και η Ελλάδα 22 δισ.
Τα ποσά αντιστοιχούν στο 4,6% του ΑΕΠ της Ιταλίας, του 6,2% της Ισπανίας, του 1,6% της Γαλλίας και του 10,6% της Ελλάδας.
Η χρηματοδότηση αυτής της κλίμακας σαφώς θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, ωστόσο καλύπτουν μόνο ένα μέρος του κόστους της κρίσης, δεδομένου του ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί 20-35% του ΑΕΠ.
Για να εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί ομόγωνα από τα 27 κράτη - μέλη, οπότε θα ξεκινήσει μια περίοδο διαπραγματεύσεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου.
Οι αποκαλούμενες «frugal four» - Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Ολλανδία - θα προσπαθήσουν να μειώσουν το ποσοστό των επιχορηγήσεων και θα ζητήσουν την επιβολή όρων και δικλείδων ασφαλείας, σημειώνει η Capital Economics.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της στήριξης των 4 μεγάλων οικονομιών της ΕΕ στην πρόταση που παρουσιάστηκε χθες, η τελική συμφωνία αναμένεται να είναι κοντά στο σχέδιο της Κομισιόν.
H συμφωνία θα αποτελέσει μία τεράστια αλλαγή στην οικονομική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό όφελος για τις χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι μέτρο βραχυπρόθεσμα, καθώς η ΕΕ προσπάθησε να «χωρέσει» τη δημοσιονομική της απάντηση στην υπάρχουσα δομή του προϋπολογισμού.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του περιορισμού στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, εξηγούν οι αναλυτές.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης