Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Οικονομίες και αγορές ενεργοποίησαν το πείραμα του Schrödinger, η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή;

Bank of America Merrill Lynch: Οικονομίες και αγορές ενεργοποίησαν το πείραμα του Schrödinger, η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή;
Η BofA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανταμοιβή κινδύνου για την αγορά μετοχών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.
Οικονομίες και αγορές ενεργοποίησαν το πείραμα του Schrödinger η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή;
Το ερώτημα αυτό αναλύει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Οι παγκόσμιες οικονομίες, δεν είναι ελεύθερες, ο κόσμος μέσω των κεντρικών τραπεζών είναι κεντρικά σχεδιασμένος όπου οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να αποτιμώνται με discount στο μέλλον…και η  BofA επικαλείται το διάσημο πείραμα της κβαντικής φυσικής του Schrödinger για να εξηγήσει γιατί οι οικονομίες και οι αποτιμήσεις των μετοχών παίρνουν διαφορετική πορεία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Το 1935, ο Αυστριακός φυσικός Erwin Schrödinger (Έρβιν Σρέντινγκερ), προσπαθώντας να καταδείξει ότι μερικοί άνθρωποι ερμήνευσαν εσφαλμένα την κβαντική θεωρία, σχεδίασε ένα υποθετικό πείραμα, γνωστό ως το πείραμα της γάτας του Schrödinger.
Με λίγα λόγια, το πείραμα έχει ως εξής εάν τοποθετήσετε μια γάτα και κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει τη γάτα (ένα ραδιενεργό άτομο) σε ένα κουτί και το σφραγίσετε, δεν θα ξέρετε αν η γάτα είναι νεκρή ή ζωντανή μέχρι να ανοίξετε το κουτί, έτσι μέχρι να ανοιχθεί το κουτί, η γάτα κατά μια έννοια είναι και νεκρή και ζωντανή μαζί.
Το πείραμα Schrödinger, υποστηρίζει η BofA, μοιάζει με τη διαφοροποίηση που συναντάμε σήμερα μεταξύ της κατάστασης της οικονομίας και ορισμένων τιμών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των μετοχών στις ΗΠΑ και διεθνώς.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Global Fund Manager της BofA μόνο το 10% των ερωτηθέντων αναμένουν ανάκαμψη σε σχήμα V και το 75% πιστεύουν ότι η ανάκαμψη είναι πιθανό να έχει σχήμα U ή W.
Τα επίπεδα μετρητών βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ.
Σύμφωνα με αυτήν εκτίμηση η BofA υποβάθμισε την παγκόσμια πρόβλεψη για το ΑΕΠ.
Αναμένει επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία -4,2% το 2020, από -2,7% μόλις πριν από έξι εβδομάδες.
Ωστόσο, από τις 23 Μαρτίου, οι μετοχές των ΗΠΑ (με βάση τον δείκτη S&P 500) κάλυψαν το 60% των πωλήσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου και τώρα διαπραγματεύονται μόλις 10% κάτω από την κορυφή πριν από την κρίση στις 3.385 μονάδες περίπου.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτήν την αποσύνδεση μεταξύ τιμών περιουσιακών στοιχείων και προσδοκιών;
Μπορεί η γάτα να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα;
Μήπως η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων είναι μια νεκρή γάτα Schrodinger που αναπηδά;
Ή μήπως κάποιος κάνει τη νεκρή γάτα να φαίνεται σαν να είναι ζωντανή και να κλωτσάει;
Πως μπορούμε να αποτιμήσουμε αυτήν την αποσύνδεση μεταξύ των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και των προσδοκιών;
Η απάντηση, σύμφωνα με την BofA είναι ότι το πιο ισχυρό στοιχείο για την εξήγηση της αποσύνδεσης είναι η λειτουργία αντίδρασης της Fed και της ΕΚΤ στην Ευρώπη και η προσδοκία ότι αυτή η αντίδραση θα λειτουργήσει και στο μέλλον, οι επενδυτές πιστεύουν ότι το μέλλον δεν θα έχει εκπλήξεις θα παραμείνει αμετάβλητο
Γιατί πρέπει να το ονομάσουμε όλο αυτό το σκηνικό του ράλι αναπήδηση της γάτας Schrodinger;
Είναι η Fed και η ΕΚΤ λάθος;
Προκειμένου να κατανοηθεί αυτή η αποσύνδεση μεταξύ προσδοκιών και τιμών περιουσιακών στοιχείων ειδικά μετοχών, η BofA σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
1)Καθώς η ρευστότητα ανέκαμψε σταδιακά οι επενδυτές έχουν ήδη προσαρμόσει τα χαρτοφυλάκια τους στη νέα σταθερή κατάσταση έτσι δεν υπάρχουν οριακοί πωλητές στο σύστημα.
2)Ένα άλλο επιχείρημα που θα μπορούσε να εξηγήσει την αποσύνδεση είναι η σχετική σύνθεση του δείκτη S&P 500, ο οποίος πιθανώς υπερεκπροσωπείται από εταιρίες που δεν θα υποστούν το σοκ του COVID-19, όπως οι εταιρείες τεχνολογίας, με τον μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον δείκτη.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες εταιρίες, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από την ύφεση, δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη βαρόμετρο S&P.
Και πάλι, αυτό το επιχείρημα μπορεί να έχει κάποια ισχύ, αλλά δεν επαληθεύεται απαραιτήτως σε άλλες χώρες που επλήγησαν επίσης από τον κορωνοιό, όπως τα κράτη της Ευρώπης.
3)Ένα τρίτο επιχείρημα έχει να κάνει με τις προσδοκίες των επενδυτών.
Εάν οι επενδυτές είναι πολύ αισιόδοξοι σχετικά με το σχήμα της ανάκαμψης, π.χ. σε σχήμα V, θα μπορούσαμε να έχουμε μια αποσύνδεση μεταξύ της κατάστασης της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς που είναι από τη φύση προεξοφλητικός μηχανισμός του μέλλοντος. Και πάλι, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Ο ισχυρός ρόλος της FED και της ΕΚΤ

Κατά την BofA το πιο ισχυρό στοιχείο για να εξηγήσει την αποσύνδεση μεταξύ οικονομιών και χρηματιστηριακών αγορών είναι η Fed και η ΕΚΤ λόγω της προσδοκίας ότι οι παρεμβάσεις τους θα λειτουργήσουν και στο μέλλον, το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο.
Εκτός από τα δημοσιονομικά προγράμματα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των βασικών οικονομιών, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πλημμυρίζουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα με ρευστότητα.
Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό τόσο η ρευστότητα στην αγορά όσο και η χρηματοδότηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των μικρομεσαίων εταιριών με  χρηματοδότηση σε κεφαλαία κίνησης για την αποφυγή πτωχεύσεων.
Στην περίπτωση της Fed, τα προγράμματα ρευστότητας συμπληρώθηκαν με πιστωτικά προγράμματα και αγορές επικίνδυνων assets.  
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η BofA πιστεύει ότι η αγορά επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων ήταν το κλειδί για τη στήριξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και του χρηματιστηρίου.
Με λίγα λόγια, η Fed αύξησε το ενεργητικό της σε επίπεδα ρεκόρ και η προσδοκία της αγοράς είναι ότι εάν η οικονομία υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, η Fed θα εντείνει τις αγορές των πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και δυνητικά θα αγοράσει και μετοχές αν και αυτό δεν είναι πιθανό.
Η Fed έχει δηλώσει ότι θα κάνει ότι χρειάζεται.
Το ίδιο και η ΕΚΤ η οποία σε επόμενη φάση μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα Πανδημίας έως τον Ιούνιο του 2021 αντί Δεκέμβριο του 2020 και να αυξήσει το όριο από 750 δισεκ. σε 1 τρισεκ. ευρώ.
Κατά την BofA θεωρητικά, το πρόγραμμα αγοράς της Fed δεν θα πρέπει να επηρεάζει την εύλογη αξία των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, η οποία είναι ανεξάρτητη από την προσφορά και ζήτηση.
Δεδομένου ότι η Fed δεν απομακρύνει τον κίνδυνο από την οικονομία αγοράζοντας επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, απλά μεταφέρει τον κίνδυνο στους φορολογούμενους, σε μια οικονομία χωρίς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν υψηλότεροι φόροι για να καλύψουν πιθανές απώλειες της Fed.
Ωστόσο, εάν οι αγορές είναι διοικητικά καθοδηγούμενες δεν μπορούν να συμβούν αυτά… για την ώρα.
Παρόλο που η πτώση των επιτοκίων βοηθά φυσικά τις τιμές των μετοχών, ως ενδογενής αντίδραση σε αρνητικό σοκ, δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα.
Το κύριο κανάλι μέσω του οποίου η Fed επηρεάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι ως δανειστής και αγοραστής της έσχατης λύσης, η Fed επηρεάζει το ασφάλιστρο κινδύνου και συντονίζει τις προσδοκίες για την «καλή ισορροπία», αποφεύγοντας τις διακυμάνσεις των επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων

Αυτό μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση: ως μέρος της νέας εντολής χρημάτων από το ελικόπτερο η Fed ασκεί δημοσιονομική πολιτική;


Σύμφωνα με την BofA, το πρόγραμμα που υλοποίησε η Fed, που ονομάζεται χαλαρά ποσοτική χαλάρωση QE, είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από το QE.
Η αυστηρή ποσοτική χαλάρωση αναφέρεται στην πολιτική δημιουργίας αποθεματικών για την αγορά βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.
Ούτε καν η αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αντιπροσωπεύει το QE, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένας  συνδυασμός QE με ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ομολόγων για μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα,
Σύμφωνα με την BofA, όπως η γάτα του Schrodinger που είναι τόσο ζωντανή όσο και νεκρή ταυτόχρονα… εάν το χρηματιστήριο υποστηρίζεται από την Fed, αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό επίπεδο όπου η χρηματιστηριακή αγορά θα διαπραγματευόταν χωρίς την υποστήριξη της Fed θα ήταν πολύ χαμηλότερο.
Αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: πόσο μπορεί να βελτιώνεται το χρηματιστήριο;
Οι θετικές εκπλήξεις στην οικονομία από τη μία πλευρά θα πρέπει να αυξήσουν τη σκιώδη εύλογη αξία για το χρηματιστήριο, αλλά από την άλλη πλευρά να μειώσουν την αγοραία αξία της παρέμβασης της FED, όσο οι οικονομίες πάνε καλά η FED και η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να παρέμβουν.  
Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση πιθανότατα θα είναι συνεπής με ένα ήπιο ράλι, "αλλά ένα ράλι που θα αφήσει την αγορά ακόμη πιο ευάλωτη από ότι είναι τώρα", οι υψηλότερες τιμές στις μετοχές καθιστούν όλο και πιο εύθραυστη την αγορά.
Αντίθετα, εάν η οικονομική δραστηριότητα εκπλήξει αρνητικά  θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Fed για να παρέμβει εκ νέου ωστόσο ενδέχεται να μην ακολουθείται – η παρέμβαση της FED - απαραιτήτως από έντονη αντίδραση στις αγορές, αφήνοντας τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν η Fed έχει όρια παρέμβασης.
Με βάση όλα αυτά, η BofA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανταμοιβή κινδύνου για την αγορά μετοχών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης