Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η DoValue Ελλάδος (με την FPS) στοχεύει σε 35 δισ. NPEs – Τι περιλαμβάνει το deal με την Eurobank που ανακοινώνεται 29/5

Η DoValue Ελλάδος (με την FPS) στοχεύει σε 35 δισ. NPEs – Τι περιλαμβάνει το deal με την Eurobank που ανακοινώνεται 29/5
Η DoValue για την τιτλοποίηση και την εξαγορά του 80% της FPS θα εισφέρει 340 εκατ ευρώ και θα καταβληθεί τελικά εφάπαξ όχι τμηματικά μάλλον την 1η εβδομάδα του Ιουνίου 2020
Πέρασαν ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ο Φ. Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είχε ανακοινώσει το σχέδιο του για εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που ανακοίνωσε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας σχέδιο ξαφνιάζοντας την αγορά αλλά και τα στελέχη της τράπεζας.
Μετά από δύο χρόνια στις 29 Μαΐου 2020 κλείνει ένας μαραθώνιος 730 ημερών όπου εξετάστηκαν πολλά ζητήματα, αρχικά είχε υπάρξει συμφωνία με την Pimco, υπήρξε εμπλοκή για να καταλήξει στην DoValue Ιταλίας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Καραβία πέτυχε κάτω από δύσκολες συνθήκες όχι απλά να είναι ο μπροστάρης όλων των πρωτοβουλιών, να καθαρίσει το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και κυρίως να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο τον Ηρακλή που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση.
Η Eurobank προηγείται του ανταγωνισμού, πήρε και την εγγύηση του κράτους για τα 2,4 δισεκ. κύριο ομόλογο που θα εκδώσει για τις δύο τιτλοποιήσεις 7,5 δισεκ. ονόματι Cairo.
Την ίδια στιγμή στις 29 Μαίου 2020 θα ανακοινωθεί και επίσημα το τελικό deal μεταξύ της Eurobank και της Dovalue Ιταλίας.
Η Ιταλική Dovalue στην οποία μέτοχοι είναι η Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress η Bain Capital κ.α. εξαγόρασε το 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank, κάλυψε την τιτλοποίηση των 7,5 δισεκ.
Πλέον τα NPEs της Eurobank μειώνονται στα 6,5 δισεκ. και η νέα Dovalue που θα απορροφήσει δραστηριότητες της υπάρχουσας DoValue Ελλάδος, της Bain Capital και άλλα θα διαθέτει περίπου 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Στόχος είναι να πάρει και τα 5 ή 7 δισεκ. τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας συνολικά θα διαχειρίζεται η νέα DoValue 35 δισεκ.
Ο Θεόδωρος Καλαντώνης ο εκτελεστικός Πρόεδρος μετά την επιτυχημένη του πορεία στην διαχείριση των NPEs στην Eurobank αναλαμβάνει επικεφαλής σε ένα σχήμα που θα διαχειρίζεται δυνητικά 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.

Τι περιλαμβάνει το deal;

Η DoValue για την τιτλοποίηση και την εξαγορά του 80% της FPS θα εισφέρει 340 εκατ ευρώ και θα καταβληθεί τελικά εφάπαξ όχι τμηματικά μάλλον την 1η εβδομάδα του Ιουνίου 2020.
Η σύμβαση επιμηκύνεται από 10 σε 14 χρόνια, οπότε το σχήμα αυτό θα υπάρχει για 14 χρόνια με στόχο ετησίως να κερδίζει 40-60 εκατ ευρώ που μεταφράζεται σωρευτικά 500-600 εκατ ευρώ κέρδη.
Η Eurobank Holding η νέα Eurobank θα εγγράψει το κέρδος των 340 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Ταυτόχρονα θα εγγράψει και την κεφαλαιακή επίδραση από την συναλλαγή κατά 1,6 δισεκ. θα μειωθούν αναλογικά τα κεφάλαια χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Παρά την βαθειά ύφεση και το σοκ του κορωνοιού το deal δεν άλλαξε επί της ουσίας τόσο καίρια, υπήρχαν αλλαγές αλλά όχι δραματικές ανατροπές.

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την μετοχή της Eurobank;

Η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 0,4250 ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι το fair value με το deal θα είναι 0,45 με 0,48 ευρώ κατά άλλους 0,52 ευρώ.
Λόγω της MSCI στις 29 Μαίου 2020 θα υπάρξει πίεση στην μετοχή αλλά μετά από αυτή την αναδιάρθρωση και με αφορμή τα αποτελέσματα 30-35 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2020… θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 0,45 με 0,48 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης