Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ με τη CFO και κόρη του ιδιοκτήτη της Huawei

Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ με τη CFO και κόρη του ιδιοκτήτη της Huawei
Η Meng Wanzhou συνελήφθη στα τέλη του 2018 στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον που την κατηγορεί για τραπεζική απάτη
Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ με τη CFO και κόρη του ιδιοκτήτη της Huawei, που κρατείται στο Βανκούβερ του Καναδά.
Μια Καναδή δικαστής απεφάνθη στις 27 Μαΐου 2020 ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Meng Wanzhou, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, σε μια υπόθεση που έχει πυροδοτήσει σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας.
Η Meng Wanzhou συνελήφθη στα τέλη του 2018 στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον που την κατηγορεί για τραπεζική απάτη και προσπάθεια παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Έκτοτε ζει υπό επιτήρηση σε μια από τις κατοικίες της στο Βανκούβερ και το Πεκίνο ζητά την απελευθέρωσή της.
Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η δικαστική υπόθεση πρέπει να απορριφθεί, διότι τα φερόμενα αδικήματα δεν αποτελούν έγκλημα στον Καναδά.
Ωστόσο, η δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολούμπια, Heather Holmes, απέρριψε τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι πληρούται το νομικό κριτήριο του διττού αξιόποινου.
"Η προσέγγιση της Meng Wanzhou... θα περιορίσει σοβαρά την δυνατότητα του Καναδά να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις στο πλαίσιο έκδοσης για απάτη και άλλα οικονομικά εγκλήματα", δήλωσε η Holmes.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ακρόαση έκδοσης να προχωρήσει στη δεύτερη φάση από τον Ιούνιο, εξετάζοντας κατά πόσον οι Καναδοί αξιωματούχοι τήρησαν το νόμο συλλαμβάνοντας τη Meng Wanzhou.
Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, η 48χρονη Meng Wanzhou, έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο. Η ίδια δηλώνει αθώα.
Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η νομική ομάδα της Huawei Technologies Co Ltd υποστήριξε τον Ιανουάριο ότι επειδή οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν ήταν σε ισχύ στον Καναδά τη στιγμή της σύλληψής της και οι ενέργειες της Meng Wanzhouδεν αποτελούν αδίκημα στον Καναδά.
Οι εισαγγελείς που εκπροσωπούν την καναδική κυβέρνηση απάντησαν ότι το ίδιο το ψέμα ήταν η απάτη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης