Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι των… «αδικημένων» στο ΧΑ – Προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα οι τράπεζες

Το ράλι των… «αδικημένων» στο ΧΑ – Προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα οι τράπεζες
Βελτιώνεται η τεχνική εικόνα της αγοράς, ακολουθεί το ξέφρενο ράλι των μεγάλων αγορών του εξωτερικού
Η εξήγηση στο τραπεζικό ράλι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απλή με βάση τα διαγράμματα και την πορεία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Πέρα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιτέλους δείχνει πως πάει να αντιδράσει καλύτερα, αλλά και το ξέφρενο πάρτι στις αγορές του εξωτερικού, η απόσταση που έχουν οι τράπεζες από τα άλλα βαριά χαρτιά δίνει νέες αφορμές για ανοδική κίνηση στο ΧΑ.
Με τον DAX να προσπαθεί να κόψει ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών έχοντας πλέον απώλειες μικρότερες από 15% από την αρχή του έτους, το ΧΑ ακολουθεί αλλά από απόσταση και εξακολουθεί να χάνει 28% από την αρχή του έτους.
Σημειώνεται πως ο κινητός μέσος των 100 ημερών είναι στις 692 μονάδες και των 200 στις 745 μονάδες.
Οι αγορές αγνοούν τις δηλώσεις για ύφεση, τις εκτιμήσεις για την πορεία των εταιρικών κερδών και εστιάζουν στην άρση των περιορισμών, στη λειτουργία ξανά της οικονομίας και εκτιμούν ότι η κατανάλωση θα περιορίσει το πρόβλημα.
Το ΧΑ έχοντας αδύναμο κρίκο τις μετοχές των τραπεζών με απώλειες έως και 70% από την αρχή του έτους, έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν αυτό το… χάσμα που υπάρχει έναντι της απόδοσης του γενικού δείκτη αλλά και άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές έβαλε στην άκρη τις εκτιμήσεις για εκροές λόγω διαγραφής των τραπεζικών μετοχών από τον MSCI Greece Standard και έδωσε στις τελευταίες συνεδριάσεις μία αξιόλογη αντίδραση.
Η καθυστερημένη αυτή αντίδραση έδωσε και την ευκαιρία σε κάποια βαριά χαρτιά που εδώ και καιρό είχαν βελτιώσει τη συμπεριφορά τους και είχαν μειώσει αισθητά τις απώλειες από την αρχή του έτους να πάρουν ανάσες και να σηκώσουν άλλα το βάρος της ανάκαμψης.
Δεν είναι τυχαίο πως κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Άλλες έχουν ελάχιστες απώλειες και φυσικά τα έχουν πάει πολύ καλύτερα έναντι της αγοράς.
Παρά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων των τραπεζικών μετοχών η απόσταση που πρέπει να καλύψουν για να μπορεί κάποιος να πει ότι έχουν ίση απόδοση με αυτή της αγοράς είναι μεγάλη, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα.
Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί και χθες βελτιώθηκε περαιτέρω μετά τη διάσπαση της κρίσιμης αντίστασης των 645 μονάδων.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 660 μονάδες, σημαντικά υψηλότερα, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε την επιβεβαίωση.
Η διάσπασή της αλλάξει την αρνητική τεχνική εικόνα.
Οι τράπεζες κατάφεραν να κρατήσουν στις προηγούμενες συνεδριάσεις τις 265 μονάδες και τώρα ο τραπεζικός δείκτης είναι στις 360 μονάδες.
Σημειώνεται πως οι 265 μονάδες ήταν το χαμηλό που είχαν γράψει τον περασμένο Μάρτιο και από εκεί αντέδρασαν και πάλι.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις 365 μονάδες πλέον, σημείο που έχουν προσπαθήσει να διασπάσουν αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.
Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά ή ο MSCI θα ανακόψει την πορεία τους;
Την ώρα όμως που οι τράπεζες τραβάνε εσχάτως την προσοχή άλλες μετοχές, έχουν ήδη βρεθεί σε νέα υψηλά (Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης), ενώ άλλες και κάποιες αθόρυβα έχουν μηδενίσει τις απώλειες (ΑΔΜΗΕ) και έχουν μικρή άνοδο.
Πλέον οι μετοχές που η πορεία τους είναι χειρότερη από αυτή του δείκτη αναφοράς είναι λίγες.
Ο FTSE 25 έχει απώλειες περίπου 31% και μεγαλύτερες από αυτές σημαντικά έχουν, Aegean, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank.
Εξαιρετικά τα έχουν πάει πλην των μετοχών που προαναφέρθηκαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Lamda και ο ΟΠΑΠ.
Image


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης