Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Ψευδαίσθηση η άνοδος των χρηματιστηρίων, προσεχώς έρχεται μεγάλης κλίμακας αιμορραγία στις μετοχές

Allianz: Ψευδαίσθηση η άνοδος των χρηματιστηρίων, προσεχώς έρχεται μεγάλης κλίμακας αιμορραγία στις μετοχές
Μόλις η πραγματική πτώση ρεκόρ στην εταιρική κερδοφορία γίνει αντιληπτή από την αγορά μετοχών θα μπορούσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες να ξαναδούν τα χαμηλά του Μαρτίου 2020... καταλήγει η Allianz.
Η άνοδος των χρηματιστηρίων είναι ψευδαίσθηση, προσεχώς έρχεται μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις μετοχές αναφέρει ο  Joseph Carson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Allianz
Οι εταιρείες S&P 500 παρουσίασαν ρεκόρ μείωσης στα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας την προηγούμενη κατάρρευση σε τριμηνιαία βάση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής ύφεσης του 2008 με 2009.
Η μείωση των λειτουργικών κερδών του 2ου τριμήνου θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη.
Οι κίνδυνοι εταιρικής φερεγγυότητας είναι υπαρκτοί και αυξάνονται. Οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα αιμορραγίας. Η επαναπροσέγγιση των χαμηλών τιμών του Μαρτίου στις αγορές  μετοχών είναι πιθανό αποτέλεσμα.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, τα λειτουργικά κέρδη για τις εταιρείες S&P 500 υπολογίζονται σε 661 δισεκατομμύρια δολάρια, πτώση ρεκόρ 637 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 50% από το 4ο  τρίμηνο του 2019.
Το επίπεδο των κερδών S&P 500 του πρώτου τριμήνου 2020 βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2009, δηλαδή στα επίπεδα πριν μια δεκαετία.
Η μείωση στα λειτουργικά κέρδη του 2ου τριμήνου αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη.
Η πτώση των πωλήσεων και της παραγωγής στο β΄ τρίμηνο του 2020 είναι πολλαπλάσιο αυτού που συνέβη στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Η πρόβλεψη του ΑΕΠ των ΗΠΑ – π.χ. η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα θεωρεί ότι η μείωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο πάνω από 40% σε ετήσια βάση, σχεδόν 10 φορές την πτώση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου στο 4,8% -
Εάν τα κέρδη στο β΄ τρίμηνο του 2020 για τον δείκτη S&P 500 αντιστοιχούν απλώς στην πτώση του δολαρίου στο πρώτο τρίμηνο, η πτώση κερδών στο β΄ τρίμηνο του 2020 θα εξαλείψουν περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια καθαρών εσόδων  από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Και, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη S&P 500, ο δείκτης τιμής προς κέρδη P/E στο τέλος του 2ου τριμήνου 2020 θα υπερέβαινε τα επίπεδα φούσκας των τεχνολογικών εταιριών του 2000.
Τα κέρδη του δείκτη S&P 500 δεν είναι αυστηρά συγκρίσιμα με τα στοιχεία λειτουργικών κερδών στην έκθεση του ΑΕΠ.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο λογιστικής, ενώ το μέτρο των κερδών του ΑΕΠ βασίζεται σε ένα φορολογικό λογιστικό πλαίσιο.
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο λογιστικών μοντέλων είναι ότι η χρηματοοικονομική λογιστική επιτρέπει στις εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν κέρδη και ζημίες εισοδήματος κεφαλαίου, ενώ το μέτρο του ΑΕΠ αποκλείει τα έσοδα (ή ζημίες) από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου.
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) θα δημοσιεύσει την πρώτη επίσημη εκτίμησή του για τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου 2020, όταν δημοσιεύσει τη δεύτερη εκτίμησή του για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη 28 Μαΐου.
Το ποσοστό κέρδους του ΑΕΠ θα αποκλείσει τυχόν απώλειες κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο, αλλά θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας μικρής και μεσαίας επιχείρησης, πολλά από τα οποία πλήττονται ακόμη περισσότερο έναντι των 500 μεγαλύτερων εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500.
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι μια πολιτική εύκολου χρήματος και υπερβολικής ρευστότητας έχει συμπιέσει τους κινδύνους ρευστότητας και φερεγγυότητας.
Αυτή είναι μια ψευδή αφήγηση.
Η κατάρρευση των κερδών και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους αυξάνουν τους κινδύνους αφερεγγυότητας.
Οι εταιρείες δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες χωρίς να παράγουν και αναπτύσσονται.
Μόλις η πραγματική πτώση ρεκόρ στην εταιρική κερδοφορία γίνει αντιληπτή από την αγορά μετοχών θα μπορούσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες να ξαναδούν τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης